Burduja răspunde acuzațiilor că își arogă noi atribuții privind monitorizarea presei online: De aceea este în transparență, să ne sesizați dacă sunt cuvinte interpretabile sau prevederi care pot să ducă la abuzuri, suntem primii care vom reacționa

Ministrul cercetării, Sebastian Burduja a răspuns vineri acuzațiilor că ministerul său își arogă noi atribuții privind monitorizarea presei online. ”De aceea este în transparență, să ne sesizați dacă sunt cuvinte interpretabile sau prevederi care pot să ducă la abuzuri, suntem primii care vom reacționa”, a spus Burduja, la întrebarea ECOPOLITIC.

 

Ministrul a declarat că la nivel European există Digital Services Act, care este în vigoare și vizează combaterea știrilor false din mediul online.

”Statul român și toate celelalte state membre trebuie să definească o autoritate care se ocupă de gestionarea și combaterea acestui fenomen. Noi, ca minister am susținut și Guvernul a aprobat un Memorandum prin care statul a desemnat ANCOM ca responsabil pentru elaborarea acestui act important pentru că e o instituție bine finanțată, poate plăti mai mult decât un ministere și are capacitatea de a se ocupa de acest subiect.

”Nu s-a pus niciodată problema ca Ministerul să intervină asupra libertății presei, sau să intervină asupra conținutului media. În plus, este o mare diferență între o știre care nu este adevărată și o știre care este fake. Știrea fake are în spatele ei un actor în general extern, are resurse, un mecanism de promovare a dezinformării și o serie de alte elemente. Dacă un  jurnalist greșește în ceea ce prezintă este una, dacă un actor statal ne atacă cu o campanie de fake news este alta și nu vizează nimic altceva decât acest fenomen al fake news-ului. Va fi implementat la nivel ANCOM, noi la minister gestionăm numai partea de politici publice și de strategie, asta face un minister.

”De aceea este în transparență, să ne sesizați dacă sunt cuvinte interpretabile sau prevederi care pot să ducă la abuzuri, suntem primii care vom reacționa, de aceea am și prelungit perioada de transparență, nu ne grăbim cu acest act normativ, pentru noi este foarte important că în urma legii securității cibernetice avem anumite atribuții”, a spus Burduja.

El a dat asigurări că nu se pune problema unei reorganizări, înainte de a avea un guvern  nou. ”Ar fi incorect, indiferent cine va veni aici, dacă se pune problema să nu mai fiu eu ministru, să vin cu o reorganizare după viziunea mea după care altcineva să preia.

ECOPOLITIC a relatat în urmă cu o zi că Ministerului Digitalizarii se pregătește să se implice direct în așa zisa monitorizare și de control al spațiului online, prin introducerea unor noi atribuții de elaborare si propunere a strategiei nationala si a proiectelor de acte normative in domeniul prevenirii si combaterii dezinformarii in mediul online. 

Pe site-ul ministerului Digitalizării este pus în dezbatere pentru 10 zile, e in transparentă decizionala din data de 10. 05.2023 și la momentul publicării articolului mai sunt fix 2 zile pentru a se transmite observații/ mențiuni, după care s-a parcurs legal o etapa, și după poate fi înaintat Guvernului pentru a fi aprobat, Proiectul de Hotarare de Guvern privind Organizarea și funționarea Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, unde apar foarte multe atribuții cu impact major în ceea ce înseamnă monitorizarea și controlul zonei online, inclusiv al presei online (site-urilor de stiri).

Ulterior, Ministerul Digitalizarii a anunțat că a PRELUNGIT PERIOADA DE CONSULTARE PENTRU PROIECTUL DE HG PRIVIND REORGANIZAREA MCID

MCID: Perioada de consultare publică pentru Proiect de Hotărâre de Guvern și Notă de fundamentare privind organizarea și funcționarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării s-a prelungit până la data de 6 iunie 2023.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare