Busuioc (Curtea de Conturi): Noua abordare metodologică facilitează identificarea problemelor și a soluțiilor într-un mod mai eficient și constructiv

Curtea de Conturi își concentrează atenția asupra celor mai frecvente și semnificative probleme și disfuncționalități identificate în procesul de audit, astfel încât, în parteneriat cu entitățile publice auditate, să contribuie la consolidarea managementului finanțelor publice, susține președintele instituției, Mihai Busuioc.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Curții de Conturi, Mihai Busuioc a participat la Adunarea Generală a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR).

Cu acest prilej, președintele instituției a prezentat procesul de reformă prin care a trecut instituția – o transformare ce a condus la alinierea la cele mai bune practici internaționale, contribuind la creșterea transparenței și eficienței în gestionarea finanțelor publice. Totodată, președintele Curții de Conturi a prezentat rezultatele misiunilor de audit desfășurate în 2024 la consiliile județene, precizează sursa citată.

”Curtea de Conturi își concentrează atenția asupra celor mai frecvente și semnificative probleme și disfuncționalități identificate în procesul de audit, astfel încât, în parteneriat cu entitățile publice auditate, să contribuim la consolidarea managementului finanțelor publice. Noua abordare metodologică facilitează identificarea problemelor și a soluțiilor într-un mod mai eficient și constructiv. Pe parcursul procesului de audit, promovăm o comunicare deschisă, transparentă și continuă, oferind entităților auditate posibilitatea de a propune propriul plan pentru implementarea recomandărilor”, a afirmat Mihai Busuioc.

În cadrul misiunilor de audit desfășurate la consiliile județene, deficiențele identificate au vizat: salarizarea personalului, modul de atribuire și de administrare a contractelor de prestări servicii/achiziții publice, efectuarea de plăți pentru produse/lucrări/servicii neexecutate în cantitatea facturată și plătită, asigurarea acurateței datelor din situațiile financiare și gestionarea patrimoniului public și privat al județelor.

Pentru a remedia aceste deficiențe, Curtea de Conturi recomandă: instruirea personalului implicat pentru a fi la curent cu modificările legislative, consultarea instituțiilor de reglementare în domeniul salarizării, pentru îndrumare metodologică de specialitate, prevenind astfel erorile și posibilele contestații sau litigii cu angajații și coordonarea cu instituțiile cu atribuții metodologice în domeniul achizițiilor publice, pentru unificarea interpretării legislației prin ghiduri și norme clare, destinate autorităților contractante.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare