Câini de terapie, folosiţi pe aeroportul din Istanbul pentru a-i relaxa pe călători

Doi câini, Kuki, în vârstă de 6 ani, şi Alita, de 1 an şi jumătate, întâmpină călătorii anxioşi pe aeroportul din Istanbul, unul dintre cele mai aglomerate din lume, relatează joi AFP, citată de Agerpres.

Poziţionaţi, în general, înainte de punctele de control, cinci câini ţinuţi în lesă de stăpânii lor oferă, pe rând, relaxare şi confort călătorilor grăbiţi, încordaţi ori neliniştiţi de faptul că îi lasă în urmă pe cei dragi.

Ali Bahtiyari, un tânăr iranian aflat la prima călătorie în străinătate, a fost surprins de întâlnirea cu veselul Kuki, un câine din rasa Lagotto Romagnolo, cu blana cârlionţată, şi cu Alita, un Border Collie alb-negru, cu ochi vioi.

„Tocmai am petrecut câteva zile la Istanbul, am mers mult şi sunt epuizat. Dar văzându-i pe aceşti câini mi-au crescut endorfinele şi nu mai sunt deloc obosit!”‘ a declarat zâmbind tânărul de 30 de ani în timp ce îi mângâia pe cei doi patrupezi, înainte de a zbura înapoi la Teheran.

Timp de două luni, de la lansarea iniţiativei, câinii şi însoţitorii lor cutreieră diferite zone ale mega-aeroportului care a primit peste 76 de milioane de pasageri anul trecut.

„Am lansat acest proiect de terapie cu câini pentru a oferi clienţilor noştri o experienţă de călătorie mai bună şi pentru a le reduce stresul legat de zbor, în cazul în care se confruntă cu acesta”, a declarat pentru AFP Volkan Arslan, medic veterinar şi coordonator al proiectului.

– Orar adaptat –

Cei cinci câini, inclusiv Kuki şi Alita, au urmat un antrenament riguros înainte de a patrula prin terminalele interne şi internaţionale. Lor li se vor alătura în curând alţi doi însoţitori patrupezi, care se află în curs de finalizare a pregătirii.

Toţi lucrează cinci zile pe săptămână, cel mult trei ore pe zi, însă orarul lor este adaptat în funcţie de nevoile fiecăruia. „Alita este foarte energică şi îi place să petreacă timpul cu călătorii, aşa că îi putem extinde programul”, a spus Arslan. „Pe de altă parte, Kuki are nevoie să se odihnească şi nu-i place efortul, aşa că îi uşurăm programul”, a adăugat coordonatorul.

Pentru dresorul lui Kuki, Ismail Seyhan, orarul lor variază în funcţie de starea fizică şi mentală a câinilor. „Cel care lucrează astăzi se odihneşte a doua zi”, a spus el.

Trecând grăbită de punctul de control al paşapoartelor, Fatima Bouzerda şi-a schimbat brusc direcţia şi s-a oprit la vederea lui Kuki. „Este prima dată când văd aşa ceva. Am auzit de cafenele cu pisici, dar niciodată (de aşa ceva) pe un aeroport”, a declarat călătoarea pariziană în timp ce se juca cu câinele. „Este atât de adorabil, încât alungă stresul”, a adăugat ea.

– „Motivant” –

Reacţiile clienţilor sunt întru totul pozitive, a dat asigurări Abdulkadir Demirtas, manager de servicii pentru clienţi în cadrul aeroportului din Istanbul.

„Partea mea preferată este să văd copii şi familii, care la început ezită, apropiindu-se de câini şi jucându-se cu ei în câteva secunde”, a spus el. „Asta ne bucură şi este, într-adevăr, rezultatul dorit”, a adăugat responsabilul.

Volkan Gul, dresorul Alitei, şi-a amintit de o pasageră în lacrimi. „I-am spus că poate să mângâie câinele – ceea ce a făcut. Şi a început să zâmbească”, a povestit el.

În Statele Unite, zeci de aeroporturi au aşa-numiţi câini de terapie, introduşi după atacurile de la 11 septembrie 2001 cu misiunea de a relaxa pasagerii îngrijoraţi de călătoriile pe calea aerului.

Pe lângă aeroporturi, câinii de terapie sau de asistenţă sunt, de asemenea, dresaţi pentru a interacţiona cu persoane aflate în spitale, în biblioteci şi în şcoli.

Conform lui Volkan Arslan, câinii din cadrul proiectului pe care îl coordonează fac deja diferenţa pe acest aeroport foarte aglomerat din Istanbul. „Este foarte motivant. Avem pasageri care suferă nu numai de stresul zborului, ci şi de fobia de câini. Cu noi, ei fac primul pas pentru a trece peste asta”, a s declarat el.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare