Camionagiii și fermierii polonezi s-au solidarizat cu cei germani și au blocat drumurile de la frontiera celor două țări, în semn de protest față de politicile Green Deal

Fermierii polonezi și-au unit forțele cu omologii lor germani într-un protest major împotriva politicilor agricole ale UE și ale Berlinului, conform Remix News, scrie r3media.ro.

Protestele fermierilor care se desfășoară în Germania au devenit acum cea mai mare demonstrație a fermierilor din ultimii ani. Încă de la primele ore ale zilei de luni, mii de tractoare au perturbat traficul pe drumuri mai mici din întreaga țară. Aproape 300 de demonstrații diferite au avut loc în diferite locații din Germania, arătând natura larg răspândită a tulburărilor.

Mișcarea a atras atenția fermierilor polonezi, în special a celor din sindicatul Solidarity din regiunile Choszczno și Szczecinek. Aceștia au blocat punctul de trecere a frontierei polono-germane de la Lubieszyn-Linken într-un gest de sprijin pentru colegii lor germani.

În plus, camionagiii polonezi s-au alăturat și ei pentru a-și arăta sprijinul pentru fermierii germani.

Stanisław Barna, fermier din vecinătatea orașului Choszczno și activist în filiala Solidarității din Pomerania de Vest, a subliniat necesitatea unității în semn de protest față de politicile Uniunii Europene.

„Am venit să-i sprijinim pe fermierii germani”, a spus el.

„Trebuie să ne unim și să protestăm împreună împotriva politicilor UE care ne paralizează.”, a adăugat acesta.

Barna și-a exprimat în continuare îngrijorarea cu privire la abordarea UE față de agricultură. S-a referit în special la potențiala aderare a Ucrainei la UE. El a subliniat impactul importului de produse agricole din afara UE, cum ar fi cerealele ucrainene. Potrivit lui, este o măsură în detrimentul sectorului agricol al UE.

La protestul din Lubieszyn din Polonia a participat și Emil Mieczaj, șeful Consiliului Județean Szczecinek și reprezentant al Solidarității. El a subliniat că valul de proteste se intensifică în mai multe țări UE. Germania, Țările de Jos, Lituania și anumite părți ale Poloniei protestează activ, a spus acesta. Mieczaj a cerut o discuție colectivă asupra necesității unor schimbări în politica agricolă a UE. El a criticat Green Deal pentru că este nefavorabil agriculturii europene.

La protestul german au fost prezenți și reprezentanți ai Institutului Polonez de Economie Agricolă. Szczepan Wójcik, președintele institutului, a subliniat rezistența colectivă a fermierilor europeni la afluxul de produse agricole din Ucraina în cadrul actualului aranjament. Ei cer o dezbatere asupra viitorului agriculturii în Europa, în special în lumina potențialei integrări a Ucrainei în UE.

Aceste proteste vin în urma deciziei guvernului german de a elimina subvențiile pentru combustibili pentru fermieri și scutiri de taxe pentru mașinile agricole. Mișcareaea ar putea păgubi fermierii germani cu aproape 1 miliard de euro. Decizia, justificată ca măsură de eliminare a subvențiilor care dăunează climei, a stârnit indignare larg răspândită în rândul comunității agricole.

Acțiunea de protest este de așteptat să culmineze pe 15 ianuarie cu o demonstrație masivă la Berlin. Pe lângă fermierii polonezi și germani, sunt așteptați să se alăture și participanți din Țările de Jos, România, Franța, Belgia, Austria, Ungaria și Elveția.

Între timp, fermierii polonezi precum Stanisław Barna se pregătesc pentru potențiale proteste în Polonia. Sectorul agricol din Polonia se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză din ultimii ani, cu prețurile de achiziție în scădere și creșterea costurilor de producție. De exemplu, prețul porumbului a scăzut cu 43%, în timp ce costul mașinilor agricole a crescut cu 13 la sută. Barna și colegii săi fermieri pledează pentru subvenții pentru cereale și rapiță recoltate în 2023. Ei invocă tensiunile financiare și necesitatea de a lupta pentru o compensație echitabilă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare