Peste trei milioane de kilograme de deşeuri abandonate au fost colectate în cadrul Campaniei Naţionale „Curăţăm România!”, la acţiunile de ecologizare fiind înregistraţi mai mult de 20.000 de elevi, 30.000 de angajaţi din sistemul public şi peste 35.000 de voluntari, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, Bogdan Balanişcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
Pe parcursul campaniei au fost organizate peste 4.000 de acţiuni de ecologizare la nivel naţional şi peste 400 de „dialoguri verzi” – acţiuni în şcoli, de educaţie pentru mediu.
„Bugetul nostru alocat a fost de 20 de milioane de euro şi putem să spunem că în această fază, adică faza în care s-au încheiat practic etapele de de depunere, în speţă pe 6 iunie, avem 531 de UAT-uri care au aplicat şi pentru sprijin financiar să-şi deconteze cheltuielile de ecologizare. Avem şi trei judeţe de top din punct de vedere al implicării UAT-urilor: judeţul Ialomiţa – cu 42 de UAT-uri implicate, Sibiul – cu 38, şi Harghita – cu 28. Pentru judeţul Satu Mare s-au implicat 62 de UAT-uri din cele 65, numai că n-au avut nevoie să aplice şi pentru componenta financiară ca să se desfăşoare aceste activităţi. Din păcate, sunt şi judeţe care se află la coada clasamentului. Din această perspectivă, avem judeţul Giurgiu şi municipiul Bucureşti… La nivelul Bucureştiului a fost o singură cerere din punctul acesta de vedere… Judeţul Neamţ a avut două, judeţele Mehedinţi, Tulcea şi Brăila – cu câte câte trei cereri. Ca o chestiune apreciativă, ne-a bucurat să vedem ce înseamnă implicarea comunitară pe acţiuni de ecologizare. Aş menţiona Primăria Dobârlău, din judeţul Covasna, care, deşi este o comunitate cu doar o mie de locuitori, au fost foarte mulţi implicaţi în acţiuni de ecologizare şi cred că din punctul ăsta de vedere ar trebui să constituie un model, pentru că a avea o ţară curată şi o Românie fără deşeuri ţine de fiecare cetăţean şi responsabilitatea pe care o avem în acest sens fiecare dintre dintre noi”, a menţionat oficialul.
„Ce este foarte important de menţionat este faptul că e prima dată în România când, la nivelul Ministerului Mediului, se reuşeşte o campanie de acest tip, o campanie naţională în care să fie implicaţi atât de mulţi factori atât din zona administraţiei publice locale şi centrale, cât şi din partea societăţii, a instituţiilor de învăţământ şi chiar a mediului privat şi, bineînţeles, nu în ultimul rând, a dumneavoastră, celor din mass-media (….) Am reuşit în această perioadă să strângem peste trei milioane de kilograme de deşeuri abandonate, ceea ce este o cifră impresionantă. Suntem conştienţi că nu rezolvăm problema la nivel naţional 100%, dar este un prim pas foarte important din acest punct de vedere şi ne dorim ca acest program să fie reluat, pe parcursul timpului”, a spus acesta.
”Au fost implicaţi peste 20.000 de de elevi şi cu această ocazie dorim să mulţumim Ministerului Educaţiei şi a parteneriatului şi a implicării pe care Ministerul Educaţiei şi Inspectoratele Şcolare Judeţene le-au desfăşurat şi pentru acţiunile pe care le-au derulat împreună cu colegii noştri de la Garda Naţională de Mediu, de la APM. De asemenea, au fost peste 30.000 de angajaţi din sistemul public care s-au implicat în aceste activităţi de curăţenie şi de educaţie pentru mediu. Şi aici doresc să mulţumesc şi colegilor din structurile în coordonarea sau în subordonare ministerului, celor de la RNP – Romsilva, celor de la Garda Naţională de Mediu, de la APM şi de la ‘Apele Române’. De asemenea, au fost implicaţi peste 35.000 de voluntari şi aici meritul este al celor care au activat la nivel local, la nivel judeţean, atât la nivelul prefecturilor, cât şi a celorlalte instituţii care au catalizat şi au făcut posibil ca aceste acţiuni să se întâmple”, a mai subliniat Balanişcu.