Candidata partidului Şor a câştigat alegerile pentru conducerea regiunii autonome Găgăuzia

Candidata Partidului Şor (de opoziţie), Evghenia Guţul, a câştigat alegerile pentru funcţie de guvernator în regiunea autonomă Găgăuzia din Republica Moldova, a anunţat duminică Comisia Electorală Centrală la Comrat, după numărarea tuturor buletinelor de vot, informează luni Radio Chişinău şi agenţia de presă rusă TASS, transmite Agerpres.

„Rezultatele alegerilor pentru şefia („başcan”) Găgăuziei sunt următoarele: Evghenia Guţul – 27.376 de voturi, Grigore Uzun – 24.913 voturi”, a scris comisia pe Facebook (reţeaua interzisă în Rusia fiind deţinută de Meta, care a fost desemnată extremistă, notează TASS).

Astfel, în turul doi al scrutinului desfăşurat duminică ea a obţinut 52,39% din voturi, în timp ce contracandidatul său Grigori Uzun, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), a acumulat 47,61% din sufragii. Uzun şi-a recunoscut înfrângerea.

Potrivit Radio Chişinău, la alegeri au participat puţin peste 53.000 de cetăţeni cu drept de vot, ceea ce constituie o rată de prezenţă la urne de 54,6%, mai mică cu trei puncte procentuale decât cea din primul tur.

Scrutinul s-a desfăşurat pe fondul mai multor încălcări, potrivit poliţiei, inclusiv de corupere a alegătorilor din partea Partidului Şor, acuzat de fraudarea primului tur, fiind vorba în special despre transportarea organizată până la secţiile de vot în schimbul unor sume de bani. Acuzaţiile au fost respinse de partidul Şor, scrie Radio Chişinău.

Başcanul Găgăuziei este ales prin vot direct o dată la patru ani. Acesta devine automat membru al guvernului Republicii Moldova, aminteşte TASS.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare