„Canonul Sfântului Andrei Criteanul, o încurajare în lupta noastră duhovnicească”, spune Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat miercuri seară la Catedrala Patriarhală slujba Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul, despre care Episcopul vicar patriarhal a spus că „este o încurajare în lupta noastră duhovnicească”, scrie basilica.ro.

Preasfinția Sa a vorbit despre motivele pentru care Biserica a hotărât recitirea Canonului Mare în a cincea săptămână din Postul Mare și a subliniat frumusețea lirică și bogăția dogmatică a textului, pe care îl descrie care fiind „o capodoperă a poeziei imnografice răsăritene”.

Lăsând la o parte frumusețea poetică, a continuat ierarhul, Canonul este „un compendiu biblic”, prin care putem remarca „mulțimea personajelor din Vechiul Testament, mulțimea evenimentelor istorice, a faptelor, care sunt interpretate de Sfântul Andrei Criteanul cu o înțelegere duhovnicească foarte adâncă, specifică marilor părinți de origine siriacă”.

Potrivit Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Sfântul Andrei Criteanul „vede multe din personajele amintite în Canon, din evenimentele descrise, simboluri sau profeții privitoare la lucrarea împlinită de mântuitorul în lume”.

De asemenea, ierarhul a vorbit despre recitirea Canonului în săptămâna a cincea din Post, asemenea unui memento referitor la promisiunile făcute la începutul perioadei de postire și i-a îndemnat pe credincioși la mai multă rugăciune și milostenie, punând în valoare importanța introspecției.

„În primele 4 zile ale postului, când am ascultat Canonul Sfântului Andrei Criteanul, ne-am făcut propriul nostru program duhovnicesc pentru acest post, încercând să fim mai buni decât în anii trecuți, să ne rugăm mai mult, să ne împărtășim mai des, să ne spălăm mai des haina sufletului, curățind-o prin lacrimile pocăinței de petele și murdăriile pe care pe păcatul le lasă asupra ei”.

„Iată că seara aceasta este o seară de evaluare, ca timpul care ne-a mai rămas până la Sfintele Paști să fie o perioadă de recuperare, de împlinire a celor ce nu le-am făcut, din care am făgăduit propriei conștiințe la începutul Postului”.

De asemenea, Episcopul vicar patriarhal i-a îndemnat pe credincioși să nu se rezume doar la citirea Canonului Sfântului Andrei Criteanul numai de două ori pe an, ci să îl recitească pe tot parcursul anului bisericesc.

„Pe parcursul anului bisericesc trebuie să citim de fiecare dată, când avem timp la îndemână, sau să ne străduim să ne procurăm acest timp pentru a reciti Canonul acesta, care este o încurajare în lupta noastră duhovnicească”.

„Deși descrie adeseori dramele celor care au căzut, arată și modul în care mulți din cei căzuți, prin pocăință, și-au spălat păcatele și și-au mântuit sufletele”, a adăugat la final Preasfinția Sa.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare