luni, august 15, 2022

Care sunt propunerile USR-PLUS de reformare a sistemului de management al fondurilor europene

Alianţa USR PLUS propune la negocierile pentru formarea coaliţiei de guvernare cu PNL şi UDMR o reformare a sistemului de management al fondurilor europene din România, inclusiv reorganizarea Ministerului Fondurilor Europene, a autorităţilor de management şi a programelor operaţionale 2021 – 2027.

Dinainte de începerea negocierilor cu celelalte partide, reprezentanţii USR PLUS au anunţat că îşi doresc ca finanţarea europeană (fondurile de coeziune obişnuite şi Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă) să constituie un capitol separat de negociere.

În viziunea Alianţei USR PLUS, Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu poate fi un nou PNDL, ci trebuie să conţină reforme structurale. USR PLUS cere o alocare de minim 20% pentru digitalizare, minim 27% pentru competitivitate şi inovare, investiţii de cel puţin 19% din banii alocaţi prin PNRR pentru sănătate, educaţie, social şi pentru copii şi tineri, cel puţin 12% pentru cercetare şi dezvoltarea de noi tehnologii şi materiale, 4 miliarde de euro direcţionate către renovarea energetică aprofundată a clădirilor.

În plus, Alianţa USR PLUS atrage atenţia că dacă aceşti bani vor fi folosiţi prin aceleaşi mecanisme greoaie ale Ministerului Finanţelor Publice, atunci riscăm să nu îi folosim. USR PLUS aminteşte că MFE a promis bani de urgenţă pentru spitale la începutul pandemiei şi abia în noiembrie a semnat unele contracte – a durat un an în situaţie de criză, pentru proiecte simple, ceea ce înseamnă că ar putea dura şi mai mult pentru proiectele complexe din PNRR.

În acest context, USR PLUS susţine că este nevoie de reorganizarea Ministerului Fondurilor Europene pentru a facilita absorbţia fondurilor europene şi pentru a reduce birocraţia asociată cu proiectele care implică bani de la Uniunea Europeană. În plus, USR PLUS susţine corelarea acestor fonduri europene cu fondurile naţionale de dezvoltare pentru ca avea rapid pentru priorităţile naţionale. Constatăm că centralizarea Autorităţilor de Management la MFE nu a fost soluţia salvatoare pentru absorbţie, dar a creat probleme grave, se dublează politicile şi finanţările cu cele ale ministerelor de linie, făcute din bani naţionali. De aceea propunem ca fiecare minister de linie să primească Autorităţile de Management (banii europeni) în subordine.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner