Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat marţi că a depus la DIICOT o acţiune referitoare la protestul din 10 august, din Piaţa Victoriei, şi cere Parchetului să facă toate verificările necesare în acest sens.
Ministrul consideră că instituţiile statului „se pot apleca” să verifice dacă a existat finanţare din afara ţării.
„Am depus la DIICOT o acţiune prin care expunem toată înlănţuirea de evenimente şi fapte, particularităţile acestei acţiuni de protest şi am adresat Parchetului solicitarea să facă toate verificările necesare. (…) Am făcut precizări referitoare la faptul că am solicitat informaţii inclusiv de la parteneri. Am spus în cadrul comisiilor cât s-a putut la momentul respectiv, voi spune şi în continuare, de data aceasta cu raportul pus la dispoziţia tuturor colegilor parlamentari. Din acele informaţii reiese că în baza acelor informări nu am avut indicii că a fost o acţiune de protest organizată sau susţinută de o anumită entitate, de o anumită organizaţie sau de grupuri de persoane, că s-au primit finanţări din afară”, a declarat Carmen Dan la dezbaterea moţiunii simple depusă de PNL intitulată „Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti”.
Ministrul de Interne a prezentat cu acest prilej un articol de lege în care se menţionează că aprobarea intervenţiei în forţă nu este necesară în cazul în care asupra forţelor de ordine se exercită violenţe care pun în pericol iminent viaţa, integritatea corporală sau sănătatea acestora sau a altor persoane.
„De aceea, raportat la momentul intervenţiei, nu are importanţă din punct de vedere juridic când a semnat prefectul acel ordin”, a adăugat Carmen Dan.
În opinia sa, „fiecare poate avea propria reprezentare a acţiunilor din acea seară”.
„Unii au văzut o violenţă excesivă împotriva Jandarmeriei şi un atac la adresa unei instituţii fundamentale a Statului. Alţii au văzut doar un miting paşnic şi o acţiune violentă a Jandarmilor. Nu, pe 10 august 2018 nu a fost un miting paşnic. Dacă ar fi fost aşa, lucrurile ar fi decurs ca la toate celelalte mitinguri şi proteste pe care tot Jandarmeria Capitalei le-a gestionat în ultimii ani”, a spus Carmen Dan.
Aceasta a mai spus că, în perioada 2017-2018, Jandarmeria Capitalei a gestionat 35 de misiuni de ordine publică cu risc ridicat, iar dintre acestea 25 au fost conduse de maiorul Cazan Laurenţiu, acelaşi comandant din seara de 10 august.
”Chiar dacă iniţial s-a dorit ca adunarea publică din data de 10 august să fie una legală, protestul nu a fost asumat de niciuna din numeroasele organizaţii şi platforme civice care au iniţiat, susţinut şi promovat acest eveniment. Nu a existat vreun organizator care să-şi fi asumat răspunderea legală. Este adevărat că în Piaţă au fost şi persoane care nu au făcut violenţe, iar unele dintre acestea au avut de suferit în urma intervenţiei forţelor de ordine”, a adăugat Carmen Dan, care a anunţat că, pentru tot ce înseamnă abuzuri şi încălcări ale legii, cei vinovaţi vor răspunde, aşa cum este firesc să se întâmple şi cu cei care au lovit jandarmii şi au instigat la violenţă.