Cartea austriacului Oliver Jens Schmitt despre istoria Bisericii Ortodoxe Române parcă este scrisă de un procuror, spune directorul Arhivelor Patriarhiei Române, părintele Dorin Demostene Iancu

Părintele Dorin Demostene Iancu, Directorul Arhivelor Patriarhiei Române, a realizat o recenzie la volumul „Biserica de Stat sau Biserica în Stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române 1918-2023”, scris de austriacul Oliver Jens Schmitt, publicată de agenția de presă Basilica a Patriarhiei Române, scrie r3media.ro.

În analiza sa, părintele Dorin-Demostene Iancu arată că lucrarea „apărută la Editura Humanitas în anul 2023, nu este o lucrare științifică. Autorul încalcă normele elementare de cercetare istorică din dorința de a demonstra concluzii prestabilite”.

Conform directorului Arhivelor Patriarhiei Române, cartea austriacului „nu este doar neștiințifică, ci chiar antiștiințifică. Ea ar trebui dată drept model despre cum nu trebuie să se desfășoare cercetarea istorică”.

La finalul recenziei de 41 de pagini, părintele Iancu concluzionează că această carte „este în cea mai mare parte neadevărată, tendențioasă, o istorie scrisă parcă de un procuror, care se lamentează în privința situației Bisericii Greco-Catolice și condamnă atitudinea BOR în această problemă. Istoria lui O.J. Schmitt nu este scrisă sine ira et studio, neutră, nepărtinitoare, ci se aseamănă cu istoriile scrise în perioada totalitarismului”.

Cartea austriacului Schmitt a fost criticată de numeroase personalități intelectuale române, de la profesorul Paul Aligică la sociologul Mirel Bănică.

Istoricul Mircea Abrudan a scris că acest volum este „un linșaj”. Președintele Academiei, Ioan-Aurel Pop, a criticat și el demersul austriaco-elvețianului.

Profesorul universitar Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a afirmat că credința ortodoxă este cea care a unit românii de-a lungul timpului și că din acest motiv „nimeni n-are dreptul să ne spună că a fost bună sau rea”, scrie r3media.ro.

El s-a referit la cartea austriacului Oliver Jens Schmit despre istoria Bisericii Ortodoxe Române. Președintele Academiei a declarat că acesta este „un străin care ne învață din vârful buzelor că ortodoxia nu e bună”.

„Grupurile de oameni au fost ținute împreună prin credință. Și ne-am salvat de foarte multe ori, prin credință. Eu nu pot să spun nimănui și nici nu spun, că a mea credință e singura adevărată.

Dar spun că această credință în Dumnezeu pe care o are fiecare om pe noi ne-a salvat în forma pe care am avut-o noi. De-aceea, nimeni n-are dreptul să ne spună că a fost bună sau rea. Apropo de o istorie a Bisericii Ortodoxe făcută acuma de un străin care ne învață din vârful buzelor că ortodoxia nu e bună. Iertați-mă! Eu m-am dus în Austria să-i spun că biserica lui n-a fost bună?

Câte exemple am eu de preoți sau episcopi austrieci care au făcut lucruri necurate? M-am dus eu să-l învăț ce e biserica lui? Ei ne învață pentru că încă suntem considerați popor periferic, de la marginile imperiului, care n-am fost fideli și credincioși și care ne-am rupt…că vremea imperiilor trecuse”, a explicat profesorul Ioan-Aurel Pop la Brașov, într-o conferință.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare