Cătălin Predoiu: Cetăţenii trebuie să rămână liberi în exprimarea opiniilor

Cetăţenii, individual sau asociaţi, trebuie să rămână liberi în exprimarea opiniilor lor, a afirmat, joi, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, care a subliniat că un drept exercitat nu trebuie să însemne încălcarea unui alt drept.

„Trăim o perioadă de efervescenţă civică, avem proteste, campanii, opinii diferite în rândul societăţii. Acest context reprezintă o provocare sub un dublu aspect. Pe de o parte, cetăţenii, individual sau asociaţi, trebuie să rămână liberi în exprimarea opiniilor lor, aşa cum (…) legea le garantează şi organizează exprimarea acestor opinii şi exercitarea drepturilor la libera asociere şi protest. Pe de altă parte, exerciţiul acestor drepturi presupune indisolubil obligaţia de a respecta drepturile celorlalţi cetăţeni, a normelor care protejează siguranţa publică, siguranţa comunităţii”, a declarat Predoiu, la ceremonia de decorare a Drapelelor de luptă ale unor structuri din Jandarmeria Română.

Potrivit ministrului, una dintre dezbaterile momentului este legată de modul în care se intersectează aceste drepturi şi modul în care ele se exercită în armonie.

„Un drept exercitat nu trebuie să însemne încălcarea unui alt drept. În alte cuvinte, una dintre dezbaterile contemporane este legată de marginea până la care se întinde un drept şi de la care începe abuzul de drept. Este o problemă care fără îndoială va fi îndelung comentată şi analizată. De altfel, nu este o problemă nouă, ea datează încă din dreptul roman şi poate chiar mai înainte de apariţia acestuia. Cert este un lucru – toate aceste drepturi, limitele şi nuanţele privind exercitarea lor sunt prevăzute şi organizate de lege, iar Jandarmeria, ca şi Poliţia şi Justiţia sunt obligate să aplice legea, aşa cum este ea scrisă în acest moment de către parlamentarii ţării şi promulgată de Preşedinţie de-a lungul mandatelor. Dacă societatea va dori modificarea acestor limite şi reconfigurarea modalităţilor de exercitare a acestor drepturi într-un cadru mai larg, mai permisiv, atunci ea trebuie făcută constituţional şi parlamentar şi legea schimbată”, a evidenţiat Predoiu.

El a arătat că Jandarmeria şi Poliţia sunt „obligate” să aplice legi şi proceduri în vigoare, „altfel şi-ar încălca jurământul de credinţă”.

„Nu de puţine ori, Jandarmeria şi Poliţia sunt ţinta unor critici privind modul în care acţionează, trecându-se eronat peste faptul că cele două instituţii sunt obligate să aplice legile, aşa cum sunt ele acum publicate în Monitorul Oficial”, a explicat Cătălin Predoiu.

Conform acestuia, Jandarmeria Română, care marchează 175 de ani de la înfiinţare, este o instituţie „fanion” a Ministerului Afacerilor Interne.

„Este un pilon al ordinii şi siguranţei publice şi o instituţie cheie pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, o structură de elită care inspiră încredere şi garantează stabilitate socială, o instituţie recunoscută ca exemplu de profesionalism, nu doar în ţară, ci şi dincolo de graniţe. În 2024, Jandarmeria Română a avut de gestionat zeci de mii de evenimente, zeci de mii de ocazii în care ceva ar fi putut scăpa de sub control, dar acest lucru nu s-a întâmplat graţie efortului şi profesionalismului dumneavoastră, dar şi colegilor din celelalte arme cu care permanent cooperaţi. Toate aceste misiuni s-au încheiat fără incidente majore. Au fost festivaluri şi adunări de amploare la care au participat zeci de mii de persoane, au fost manifestări religioase, meciuri internaţionale de fotbal, toate s-au desfăşurat în condiţii de siguranţă gestionate cu calm, profesionalism, discernământ”, a transmis ministrul Afacerilor Interne.

Sursa: Știrile TVR

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare