Curtea Constituțională a dat câștig de cauză USR și PNL care au sesizat neconstituționalitatea legii care scoate ONG-urile din administrarea ariilor naturale protejate și trece aceste zone în administrarea statului, printr-o agenție în curs de înființare, fără specialiști.
“Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.75/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul protecției mediului și al regimului străinilor, precum și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.75/2018 sunt neconstituționale, în ansamblul lor. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului”, se arată în decizia CCR.
Ce înseamnă această decizie:
- Decizia produce efecte de la data publicării sale asupra cauzelor în care îşi are incidenţa textul legal declarat neconstituţional.
- Dispoziţiile OUG 75/2018 fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.
- În termenul mai sus menționat, respectiv în 45 de zile de la publicarea deciziei în MO, Parlamentul si Guvernul trebuie să pună de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei.
- Pe durata acestui termen, dispoziţiile OUG 75/2018 fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
- Pe durata valabilității OUG 75/2018 contractul de administrare a custozilor/administratorilor a fost încetat de drept, conform art. 8 lit. e din contract. Situația acestor contracte depinde de modul în care Guvernul va aplica hotărârea CCR.
“Decizia CCR corectează o mare nedreptate făcută de guvernul PSD-ALDE custozilor ariilor protejate. Sute de specialiști au fost trimiși acasă de guvernul Dăncilă după ordonanța dată în vara anului trecut, când ONG-urilor le-a fost luat dreptul de custodie asupra ariilor protejate. Vorbim despre 16% din suprafața țării, zone al căror management a fost realizat strict din resursele și proiectele proprii ale custozilor, România fiind singura țară din UE care nu alocă fonduri în acest sens. Decizia CCR repune ONG-urile în drepturi și face dreptate”, a declarat senatorul Allen Coliban, membru în Comisia de Mediu.
Ordonanța de Urgență 75/2018 a fost aprobată de Guvern în iulie 2018 și a schimbat legislația ariilor naturale protejate în sensul eliminării noțiunii de custode, îndepărtării organizațiilor neguvernamentale din administrarea ariilor și preluării ariilor protejate de către Agenția Națională pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate, o instituție aflată în organizare.
Sesizarea depusă în 14 februarie argumentează că nu se explică regimul de urgență al unei astfel de măsuri și nu face obiectul unei Ordonanțe de Urgență, nu vine cu măsuri tranzitorii în cazul ariilor protejate din care organizațiile neguvernamentale au fost eliminate și că vine în contradicție cu evaluarea făcută de ANANP organizațiilor neguvernamentale la sfârșitul anului 2017 și a concluzionat că fac o treabă bună și foarte bună.
În România, peste jumătate dintre ariile naturale protejate nu au administrare deloc. ANANP și-a propus preluarea în bloc a ariilor deși este o agenție nou înființată, fără specialiști.