CCR dă undă verde organizării referendumului pentru ”familia tradițională”, pe 7 octombrie

familia traditionala

Curtea Constituţională a României a dat luni undă verde organizării referendumului pentru familie pe 7 octombrie. CCR a decis astfel a decis că legea de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie respectă dispoziţiile Legii fundamentale privitoare la revizuire.

„În urma deliberărilor, s-a constatat cu majoritate de voturi, că Legea de revizuire a Constituţiei României respectă dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire”, se precizează într-un comunicat al CCR.

  • Potivit CCR, în ziua de 17 septembrie 2018, Plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, obiecţie formulată de un număr de 110 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, Grupului parlamentar al Partidului Mişcarea Populară, Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi deputaţi neafiliaţi.

Tot atunci plenul CCR a luat în dezbatere obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, obiecţie formulată de Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite, precum şi obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, obiecţie formulată de Preşedintele României.

curtea constitutionala„Având nevoie de timp, Curtea Constituţională a amânat începerea dezbaterilor pentru data de 16 octombrie 2018. (…) În urma deliberărilor desfăşurate în condiţiile prevăzute de art.21 alin.(1), raportat la art.23 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că Legea de revizuire a Constituţiei României respectă dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire”, a precizat comunicatul CCR.

Decizia Curţii se va comunica preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României şi se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, împreună cu Legea de revizuire a Constituţiei.