CCR, despre internarea pacienţilor Covid-19: Veritabilă privare de libertate

Curtea Constituţională susține că internarea obligatorie a pacienţilor Covid-19 prin ordin de ministru este o „veritabilă privare de libertate”, măsura trebuie stabilită prin lege. Pacienții vor putea să se se adreseze justiţiei pentru a contesta „detenţia de ordin medical”, potrivit motivării CCR.   

Potrivit CCR,  ministrul Sănătăţii a complet condiţiile pentru internare, fapt ce a generat  reguli cu „caracter imprevizibil, incert şi dificil de anticipat” şi fără să respecte limite.

Orice persoană trebuie să se bucure de posibilitatea contestării în justiţie a detenţiei de ordin medical într-un termen scurt astfel încât, în cazul in care internarea este constatată ca fiind nelegală, ea să poată fi eliberată, potrivit CCR.

„Altfel spus, persoana căreia i se aplică măsura detenţiei de ordin social medical trebuie să beneficieze de un drept de acces la justiţie efectiv, care să asigure judecarea într-un termen rapid a acţiunii şi să dispună eliberarea persoanei deţinute nelegal”, spune motivarea.

În privinţa internării cu forţa a unui pacient, CCR atrage atenţia că măsura este în Codul Penal şi în Legea sănătăţii mintale, dar acestea sunt dispuse de judecători.

„Simpla menţionare a unei măsuri privative de libertate, aşa cum este internarea obligatorie pentru prevenirea răspândirii unor boli transmisibile, nu poate fi considerată însă ca fiind suficientă pentru a întruni condiţia legalităţii”, potrivi documentului citat.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare