CE a decis să înregistreze două noi inițiative cetățenești europene

Comisia Europeană a decis miercuri să înregistreze două inițiative cetățenești europene intitulate Air-Quotas și Stop Destroying Videogames („Stop distrugerii jocurilor video”).

Inițiativa Air-Quotas îi solicită Comisiei să înființeze, în fiecare țară, un mecanism de cote de carbon atribuite fiecărui cetățean, care să încurajeze întreprinderile să se decarbonizeze ca urmare a cererii consumatorilor. Organizatorii consideră că acest nou mecanism ar trebui să acopere toate achizițiile de bunuri și servicii, începând cu transportul aerian.

Organizatorii inițiativei Stop Destroying Videogames îi solicită Comisiei să impună editorilor care vând sau acordă licențe pentru jocuri video în UE să lase respectivele jocuri video într-o stare funcțională (executabilă), astfel încât editorii să nu poată dezactiva jocurile video de la distanță.

Ambele inițiative cetățenești europene îndeplinesc condițiile formale stabilite în legislația relevantă. Prin urmare, Comisia consideră că acestea sunt admisibile din punct de vedere juridic. Comisia nu a analizat în acest stadiu fondul propunerilor.

Decizia de a înregistra o inițiativă se bazează pe o analiză juridică a admisibilității acesteia, în temeiul Regulamentului privind Inițiativa cetățenească europeană. Aceasta nu anticipează concluziile juridice și politice ale Comisiei cu privire la aceste inițiative și nici acțiunile pe care le-ar putea întreprinde, după caz, dacă oricare dintre aceste inițiative ar obține sprijinul necesar din partea a cel puțin 1 milion de cetățeni europeni.

Conținutul inițiativei exprimă doar punctele de vedere ale grupului de organizatori și nu se poate considera, în niciun caz, că reflectă punctele de vedere ale Comisiei.

Etapele următoare

După înregistrarea de astăzi a inițiativelor, organizatorii au la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. Dacă, în termen de un an de la începutul perioadei de colectare, o inițiativă cetățenească europeană primește un milion de declarații de susținere întrunind numărul minim de semnatari în cel puțin șapte state membre, Comisia va trebui să dea un răspuns oficial. Va trebui să decidă dacă va da sau nu curs solicitărilor și să își argumenteze decizia.

Context

Inițiativa cetățenească europeană a fost introdusă odată cu Tratatul de la Lisabona, ca instrument prin care cetățenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru. A fost lansată în mod oficial în aprilie 2012. Odată înregistrată oficial, o inițiativă cetățenească europeană prevede posibilitatea ca un milion de cetățeni din cel puțin șapte state membre ale UE să invite Comisia Europeană să propună acte juridice în domeniile în care această instituție are competența de a acționa.   Condițiile de admisibilitate sunt următoarele: (1) acțiunea propusă nu trebuie să se afle în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic, (2) nu trebuie să fie în mod vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și (3) nu trebuie să contravină în mod vădit valorilor Uniunii.

De la lansarea instrumentului Inițiativa cetățenească europeană, Comisia a înregistrat 114 inițiative.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare