Ce a discutat Antony Blinken cu Benjamin cu Netanyahu

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, l-a îndemnat joi pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să nu submineze perspectiva unui stat palestinian, în contextul unei vizite a secretarului de stat în Arabia Saudită, notează AFP, explică Agerpres.

După o călătorie la Riad denunţată de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, Antony Blinken a discutat telefonic cu Benjamin Netanyahu despre „aprofundarea integrării Israelului în Orientul Mijlociu prin normalizarea relaţiilor cu ţările din regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Secretarul de stat a evocat „necesitatea respectării angajamentelor asumate în cursul întâlnirilor de la Aqaba şi Sharm el-Sheikh cu scopul de a evita măsurile care ar submina perspectiva unei soluţii cu două state”, a adăugat purtătorul de cuvânt, referindu-se la discuţiile care au avut loc la începutul anului în Iordania şi Egipt, care au reunit oficiali israelieni, palestinieni şi americani.

Luni, în ajunul deplasării sale extrem de simbolice la Riad, Antony Blinken a pledat în favoarea normalizării relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită – un obiectiv major pentru statul evreu din cauza importanţei considerabile a regatului în regiune, în special ca gardian al celor mai sfinte două locuri ale islamului.

Vorbind alături de secretarul de stat american joi, ministrul saudit de externe, Faisal bin Farhan, a declarat că normalizarea relaţiilor este „în interesul regiunii” şi va aduce „beneficii considerabile tuturor”.

Faisal bin Farhan a refuzat însă orice normalizare cu Israelul fără a rezolva problema palestiniană.

În perioada precedentă la putere, Benjamin Netanyahu a obţinut normalizarea relaţiilor cu Emiratele Arabe Unite, Maroc şi Bahreinul, considerată o realizare majoră atât de premierul israelian, cât şi de administraţia americană a lui Donald Trump.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare