miercuri, iunie 29, 2022

Ce este sindromul mână-picior-gură și cum se manifestă boala

„Una dintre maladiile diagnosticate recent în mod frecvent în Compartimentul de Urgențe al INSMC este sindromul mână-picior-gură. Părinții care au trecut odată prin această încercare știu că este tare chinuitoare pentru toată familia, nu numai pentru copil…Maladia este o boală virală, produsă de enterovirusuri, scrie Ro-Vaccinare pe Facebook. 
Boala apare mai ales în sezonul cald, vara și toamna și afectează toate grupele de vârstă, inclusiv adulții. Dar este mai frecvent întâlnită la preșcolari ce merg în colectivitate. Deoarece aceștia stau foarte aproape unul de celălalt, se ating deseori și nu se protejează când strănută sau tușesc…
Boala începe ca toate virozele cu febră și gât roșu. Uneori apar leziuni ulcerate pe mucoasa bucală, pe limbă, pe gingii. Aceste eroziuni sunt foarte dureroase și duc la sialoree (curge saliva din gură), fapt ce crește riscul de contagiune în creșă/grădiniță.
Contagiozitatea este de circa 7-10 zile, motiv pentru care un astfel de caz trebuie izolat la domiciliu.
Erupția tipică pe mâini și picioare apare după ce copilul este febril de 1-2 zile. Vom observa pe piele pete roșii (macule), unele vezicule (ca niște perluțe mici, cât boabele de orez, cu lichid limpede) sau pustule (vezicule cu lichid purulent). Uneori erupția este și pe membre sau pe corp, dar aproape în toate cazurile e localizată pe palme, plante și în gură, de unde și numele bolii.
De obicei copiii pot fi tratați acasă cu antitermice (paracetamol și/sau ibuprofen), soluție/gel de afte bucale și multe lichide.
FĂRĂ ANTIBIOTICE!!!
După vindecare se poate observa descuamarea pielii și rareori și căderea unghiilor (onichomadesis). Până la urmă boala trece singură…
Vă rog să nu utilizați antibiotice și nici să duceți în spații comune copilul timp de o săptămână. O vară liniștită!” Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner