CE inițiază consultări la nivel de experți cu privire la reglementarea anumitor activități din sectorul energiei nucleare și gazelor naturale

Comisia Europeană a început, în această săptămână, consultări cu Grupul de experți al statelor membre privind finanțarea durabilă și cu platforma privind finanțarea durabilă cu privire la un proiect de text al unui act delegat complementar privind taxonomia, care vizează anumite activități din sectorul gazelor și din cel al energiei nucleare.

Taxonomia UE orientează și mobilizează investiții private în activități care sunt necesare pentru realizarea neutralității climatice în următorii 30 ani. Mixul energetic actual în Europa variază de la un stat membru la altul. Unele părți ale Europei se bazează în continuare în mare măsură pe cărbune cu emisii ridicate de dioxid de carbon. Taxonomia prevede activități energetice care să permită statelor membre să treacă din aceste poziții diferite la neutralitatea climatică.

Având în vedere consultanța științifică și actualele progrese tehnologice, precum și de diferitele provocări legate de tranziție la nivelul statelor membre, Comisia consideră că gazele naturale și energia nucleară pot juca un rol ca mijloc de facilitare a tranziției către un viitor bazat în principal pe energie din surse regenerabile. În cadrul taxonomiei, acest lucru ar însemna clasificarea acestor surse de energie în condiții clare și stricte (cum ar fi faptul că gazul trebuie să provină din surse regenerabile sau să aibă emisii scăzute până în 2035), în special având în vedere contribuția lor la tranziția către neutralitatea climatică.

În plus, în scopul asigurării transparenței, Comisia va modifica actul delegat privind furnizarea de informații referitoare la taxonomie, astfel încât investitorii să poată identifica dacă activitățile includ activități în sectorul gazelor naturale sau al energiei nucleare și în ce măsură, și să poată face o alegere informată.

Activitățile vizate de acest act delegat complementar ar accelera eliminarea treptată a surselor mai nocive cum ar fi cărbunele, și trecerea la un mix energetic mai ecologic cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

În ceea ce privește celelalte activități în temeiul Regulamentului privind taxonomia, criteriile pentru activitățile din sectorul gazelor naturale și din cel al energiei nucleare vor fi actualizate pe măsură ce evoluează tehnologia.

Etapele următoare

Platforma privind finanțarea durabilă și Grupul de experți al statelor membre privind finanțarea durabilă trebuie să fie consultate cu privire la toate actele delegate aferente Regulamentului privind taxonomia, dat fiind rolul lor de experți prevăzut de regulamentul respectiv. Aceștia au la dispoziție până la 12 ianuarie să își furnizeze contribuțiile.

Comisia va analiza contribuțiile acestora și va adopta actul delegat complementar în ianuarie 2022. Acesta va fi apoi transmis colegiuitorilor spre examinare.

În mod similar cu primul act delegat privind clima, Parlamentul European și Consiliul (care au delegat către Comisiei competența de a adopta acest act delegat) vor avea la dispoziție patru luni pentru a examina documentul și pentru a formula obiecții la acesta, dacă consideră necesar. Potrivit Regulamentului privind taxonomia, ambele instituții pot solicita o perioadă suplimentară de examinare de două luni. Consiliul va avea dreptul de a se opune actului delegat prin majoritate calificată consolidată inversă (ceea ce înseamnă că este nevoie de cel puțin 72 % din statele membre, adică cel puțin 20 state membre, reprezentând cel puțin 65 % din populația UE, pentru a se opune actului delegat), iar Parlamentul European – prin votul majorității membrilor săi (adică cel puțin 353 de deputați europeni) în plen.

Odată ce perioada de examinare s-a încheiat, și presupunând că niciunul dintre colegiuitori nu se opune, actul delegat (complementar) va intra în vigoare și va fi aplicat.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare