sâmbătă, iunie 10, 2023

Ce le-a spus Președintele României noilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii

Ce le-a spus Președintele României noilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut marţi, 2 februarie a.c., o alocuțiune cu ocazia primirii noilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii.
Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

„Domnule Președinte al Curții Constituționale,
Doamnă Președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție,
Doamnă Ministru,
Domnule Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Onorați membri ai CSM,
Doamnă Director al Institutului Național al Magistraturii,
Doamnelor și domnilor judecători și procurori,
Stimați invitați,

În primul rând, bine ați venit la Cotroceni!
Ceremonia de azi este dedicată dumneavoastră, absolvenților celei mai noi promoții a Institutului Național al Magistraturii, oficial învestiți în calitate de judecători și procurori. Vă felicit, vă doresc mult succes și am convingerea că vă veți face meseria cu responsabilitate, onestitate și echilibru!
Este deja o tradiție ca la început de an să marcăm, printr-o astfel de ceremonie, intrarea în activitate a unei noi generații de magistrați. Dar de fiecare dată trebuie să ne uităm la context și la ce urmează.
În anul ce a trecut România a făcut pași importanți în materie de justiție, pe calea consolidării statului de drept, în lupta anti-corupție și, mai presus de toate, în obiectivul de a fi o democrație mai puternică, în serviciul cetățenilor săi. Activitatea magistraților a fost, este și va fi esențială în acest sens.
Ca Președinte, garantarea independenței justiției și consolidarea statului de drept sub toate aspectele sale sunt priorități ale mandatului meu. Îmi doresc ca la finele acestuia, cetățenii noștri să poată spune că trăiesc într-o Românie fără corupție, în care legea este lege pentru toți, într-o societate care s-a reașezat pe principiile integrității și corectitudinii.
Cred că dumneavoastră, cei cărora vă este dedicat acest eveniment, puteți contribui la construirea unei Românii drepte. Dumneavoastră reprezentați viitorul, nu doar pentru că sunteți foarte tineri, ci și pentru că ați studiat cu tenacitate și v-ați angajat pe un drum care presupune a fi în serviciul public și implică foarte multă răspundere.
Justiția se înfăptuiește în numele legii, aşa este scris. Justiția este unică, imparțială și egală pentru toți. Cred că oamenii au așteptări mari de la magistrați, de la întregul corp al celor care formează autoritatea judecătorească. Este rolul și datoria dumneavoastră să aplicați legea în mod egal, iar prin aceasta cred că veți contribui și la recâștigarea încrederii în lege.
În încheiere, doresc să vă spun un lucru pe care l-am subliniat și în fața absolvenților de anul trecut și în care cred cu tărie: justiția este în slujba cetățeanului. În paralel cu exercitarea profesiei dumneavoastră în spiritul și litera unor principii precum independența, echidistanța și responsabilitatea, să nu uitați că în fața dumneavoastră se află oameni, față de care trebuie să manifestați respect și deferență, iar garantarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor în administrarea justiției, în limitele și rigorile legii, este esențială.
Vă felicit încă o dată și vă doresc mult succes în cariera profesională!”

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner