Ce lovitură a primit DNA de la CEDO? Cine plătește…DNA…sau tot noi, NORODUL?

Ce lovitură a primit DNA de la CEDO?

Cine plătește…DNA…sau tot noi, NORODUL?

    eu (2)Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți statul român să-i plătească omului de afaceri Gabriel Popoviciu daune morale de 4.500 de euro, găsind admisibilă plângerea acestuia că a fost reținut aproape nouă ore în sediul DNA în 2009 fără bază legală, informează instituția într-un comunicat postat pe site-ul său și consultat de Agerpres.
Plecând de la această informație nu pot să nu o comentez în sensul că ne-am cam săturat să tot greșească alții iar noi să plătim.Spun acest lucru pentru că nici până în acest moment nu am văzut ce bani a recuperat statul român de la cel care a greșit, fie el procuror sau judecător. În 2015, Livia Stanciu susţinea că magistraţii răspund şi acum pentru erorile judiciare. În realitate, însă, datele oficiale arată că nici măcar un singur procuror sau judecător nu a fost tras la răspundere, în condiţiile în care România este campioană la decizii de condamnare la CEDO.
În realitatea din România, orice persoană fizică sau SRL, dacă a greșit, imediat au fost luate măsuri de recuperare a prejudiciului sau îi sunt confiscate bunuri sau, mai nou, se iau măsuri asiguratorii.Dar noi nu suntem decât o categorie…folosiți doar când e nevoie.

    Am observat că în urma acestei decizii a CEDO, majoritatea presei are titluri de genul : ”Romania condamnata la cedo…statul roman trebuie sa-i plateasca lui popoviciu…„.Dar stați puțin, că România ca stat trebuie să-și recupereze banii de la cei care au greșit, de ce plătesc eu? mai ales că există și o lege privind răspunderea magistratului, doar că nu este aplicată.O să vă dau în continuare câteva detalii și statistici în legătură cu aceste decizii și cum nu s-a recuperat nimic, de la cei care au greșit.

În iunie 2015, Comisia juridică din Camera Deputaţilor a dat aviz de respingere pentru proiectul de lege privind răspunderea magistraţilor, după ce Livia Stanciu a dat năvală în Comisie, supărată că se discută mai multe modificări legislative privind justiţia.
Dacă pentru restul modificărilor s-a amânat dezbaterea cu o săptămână, în cazul legii răspunderii magistraţilor, şefa Curţii Supreme n-a plecat până nu l-a văzut respins.
Stanciu susţine că magistraţii răspund şi acum pentru erorile judiciare. În realitate, însă, datele oficiale arată că nici măcar un singur procuror sau judecător nu a fost tras la răspundere, în condiţiile în care România este campioană la decizii de condamnare la CEDO.
De ce plătim noi, şi nu magistraţii
– legislaţia permite ca Ministerul Finanţelor să se îndrepte împotriva magistraţilor
– este necesar ca CSM să constate rea-credinţă sau neglijenţă
– Ministerul Finanţelor spune că nu a primit niciun raport de la CSM privind stabilirea răspunderii civile
– scuza CSM – abaterile disciplinare se prescriu după doi ani de la comiterea faptei
Sursa: Ministerul Finanţelor
Niciun magistrat tras la răspundere pentru erori judiciare
– 2012: 166
– 2013: 144
– 2014: 168
– ianuarie – martie 2015: 44
Total: 522 sesizări făcute de MFP la CSM privind erori judiciare

0 rapoarte pentru nereguli

Sursa: Ministerul Finanţelor
Cât am plătit pentru greşelile judiciare
– Despăgubirile plătite în urma condamnărilor la CEDO (2004-2014): 193.545.537 lei (peste 46 mil. euro)
Sursa: Ministerul Finanţelor
România, număr-record de condamnări la CEDO în 2014
– 2014 – 87 de condamnări la CEDO
– 2014 – 2 procese câştigate de România la CEDO
– 33 – interzicerea torturii, tratamente degradante sau inumane
– 24 – dreptul la un proces echitabil
– 12 – dreptul la libertate şi siguranţă
– 10 – dreptul la respectarea vieţii private
Sursa: Luju.ro
Iulian Ionescu

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare