Comisia Europeană a propus miercuri crearea unui portal unic de declarații digitale pentru întreprinderile care prestează servicii și care trimit temporar lucrători într-un alt stat membru, cunoscut sub numele de „lucrători detașați”.
Piața unică a UE numără 5 milioane de lucrători detașați. Una dintre principalele bariere administrative cu care se confruntă angajatorii lor este gestionarea unei documentații multiple și diverse în fiecare stat membru.
Statele membre vor putea utiliza interfața publică în mod voluntar. În statele membre care aleg să facă acest lucru, noul portal unic pentru declarații digitale va reduce costurile administrative pentru întreprinderi atunci când își detașează lucrătorii în străinătate. Acest lucru va contribui la obiectivul Comisiei de a reduce sarcina de raportare a întreprinderilor cu 25 %, astfel cum se subliniază în comunicarea sa privind „Competitivitatea pe termen lung a UE”, menținând totodată pe deplin nivelul ridicat existent de protecție a drepturilor lucrătorilor detașați consacrat în legislația UE și în legislația națională.
Propunerea va permite, de asemenea, o mai bună respectare a normelor existente, permițând asigurarea unei mobilități echitabile, în conformitate cu standarde ridicate de protecție a lucrătorilor. Pentru a spori transparența, statele membre pot trimite o copie a declarației și lucrătorilor detașați.
Instrumentul propus de Comisie:
- Reducerea sarcinii administrative pentru detașarea lucrătorilor: Un portal unic pentru declarații digitale va permite prestatorilor de servicii să utilizeze un singur formular în loc să utilizeze 27 de formulare naționale diferite. În medie, acest lucru va reduce cu 73 % timpul petrecut cu declarațiile. Acest formular unic va fi disponibil în toate limbile oficiale ale UE. Informațiile solicitate sunt raționalizate la aproximativ 30 de puncte de date. Acesta va oferi un ghișeu unic ușor de utilizat pentru declararea lucrătorilor detașați în UE. Acest lucru va facilita respectarea de către întreprinderi a obligațiilor de declarare către autoritățile naționale competente.
- Consolidarea cooperării între statele membre: Noul portal va face parte din Sistemul de informare al pieței interne (IMI). În prezent, statele membre utilizează deja IMI atunci când lansează cereri de informații sau solicită asistență reciprocă pentru a monitoriza respectarea normelor privind detașarea lucrătorilor. Noua interfață publică se va baza, de asemenea, pe soluțiile tehnice deja instituite pentru declarația electronică a lucrătorilor detașați din transportul rutier, în cazul în care o interfață publică electronică, care este, de asemenea, conectată la IMI, este deja disponibilă din 2022.
- Sprijinirea protecției lucrătorilor: Simplificarea procesului de depunere și actualizare a declarațiilor de detașare va reduce cazurile de nerespectare a normelor privind detașarea și va spori transparența detașărilor. Aceasta va facilita efectuarea unor inspecții eficace și specifice de către statele membre, contribuind la protecția drepturilor lucrătorilor detașați.
Contextul
Libertatea de a presta servicii include dreptul întreprinderilor de a presta servicii într-un alt stat membru, prin detașarea temporară a lucrătorilor în statul respectiv. În acest sens, prestatorii de servicii trebuie să respecte condițiile de încadrare în muncă din statul membru respectiv, astfel cum sunt prevăzute în Directiva 96/71/CE privind detașarea lucrătorilor. Statele membre trebuie să lucreze în strânsă cooperare și să își acorde asistență reciprocă pentru a facilita monitorizarea respectării acestor condiții de muncă și de încadrare în muncă. În plus, Directiva 2014/67/UE privind asigurarea respectării aplicării Directivei 96/71/CE prevede posibilitatea ca statele membre să impună prestatorilor de servicii stabiliți într-un alt stat membru obligația de a depune o simplă declarație de detașare la autoritățile naționale competente din statul membru destinatar, care să conțină informațiile relevante necesare pentru a permite controale faptice la locul de muncă.
Anunțată pentru prima dată în actualizarea noii Strategii industriale 2020, această acțiune a făcut parte din comunicarea din martie 2024 intitulată „Deficitul de forță de muncă și de competențe în UE: un plan de acțiune”. În acest plan, Comisia a anunțat că va promova punerea în aplicare pe scară largă a unui format electronic comun pentru declarațiile lucrătorilor detașați, completat de dezvoltarea unui portal multilingv digital prin care întreprinderile pot depune declarații de detașare pentru statele membre care decid să utilizeze acest instrument. Inițiativa a fost anunțată și în programul de lucru al Comisiei pentru 2024.