Ce soluții are Guvernul pentru a crește încasările. Se discută despre creșterea impozitelor locale și renunțarea la anumite facilități pentru unele domenii

Majorarea impozitelor locale, eliminarea unor facilități, dar și introducerea anumitor deductibilități sunt doar câteva dintre variantele pe care coaliția le are pe masă pentru modificarea Codului fiscal de la anul. E nevoie de bani mai mulți la buget, iar guvernul caută soluții să colecteze cât mai multe venituri, în condițiile în care evaziunea fiscală este încă la cote înalte. Ideea impozitării progresive pare să piardă deocamdată teren, dar o decizie concretă este așteptată abia peste două săptămâni, transmit Știrile TVR. 

Discuțiile despre modificarea Codului fiscal sunt în plină desfășurare.

Deja se conturează două măsuri: creșterea impozitelor locale, precum și impozitarea proprietăților în funcție de valoarea acestora, nu de numărul lor.

Totul s-ar aplica de la anul, iar în acest moment, introducerea impozitului progresiv pare să se amâne.

Guvernul mizează pe măsuri ferme pentru o mai bună colectare a veniturilor la buget.

Sunt așteptări mari de la radarul mărfurilor și de la sistemul e-facturare. Se va face și o evaluare atentă a încasărilor din TVA.

În România, în acest moment, TVA este de 19%, dar sunt și excepții. Pentru alimente și medicamente, de exemplu, este de 9%, iar pentru cărți, HORECA sau energie termică este de 5%.

Consiliul Fiscal, dar și mulți analiști consideră că se impun modificări serioase în acest domeniu.

Coaliția își propune ca, până la 1 iunie, să ia o decizie în privința modificărilor la Codul fiscal, cu aplicare de la 1 ianuarie 2023.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare