„Jocurile Olimpice de la Paris s-au terminat, Olimpiada controverselor în jurul femeii boxer Imane Khelif continuă. Pentru cine a deschis internetul mai târziu, Khelif e o femeie boxer cu ceva cromozoni masculini și un nivel de testosteron corespunzător unui bărbat. Prezența sa printre concurentele feminine la categoria respectivă a fost puternic contestată, mai ales că International Boxing Asociation (IBA) i-a interzis să participe la Campionatele Mondiale de anul trecut, după ce a picat un test pe bază de testosteron. În ciuda contestațiilor, Comitetul Internațional Olimpic i-a permis lui Khelif să concureze, iar acesta și-a snopit, uneori la propriu, toate adversarele, câștigând medalia de aur”, scrie, pe Facebook, Aurelian Pavelescu, preşedintele PNŢCD, candidat la prezidenţiale.
„Controversele s-au amplificat după ce o sportivă din Taiwan cu fix aceleași probleme a câștigat și ea aurul la altă categorie. Ca să se sublinieze și printr-un gest politic că CIO are dreptate, doamnele respective au fost desemnate purtător de drapel al țărilor lor la ceremonia de închidere a Jocurilor.
Dar povestea adevărată abia acum începe. După ce a luat aurul Khelif a anunțat că îi dă în judecată pe toți cei care i-au contestat dreptul de participare la Jocuri, făcând-o bărbat. Printre acuzați, nume celebre, cum ar fi J.K.Rowling, doamna care a făcut un milliard de euro din cărțile și filmele cu Harry Potter și Elon Musk. Dacă Rowling a fost mai prolifică pe această temă (deh, scriitoare de top), Musk a păcătuit cu un singur cuvânt. Un înotător a postat pe X (fostul Twitter) remarca “Bărbații n-au ce căuta la competițiile femeilor” iar Musk a replicat cu “Absolut”. Și asta a fost.
Dar cazul domnului/doamnei Khelif (nu ne pronunțăm, căci n-avem banii lui Musk) se regăsește și în alte sporturi. De exemplu, în SUA înotătorul trans Thomas și-a început cariera în 2017 în echipa de băieți a Universității Pennsylvania și a ajuns pe culmi în 2022 câștigînd un campionat studențesc pentru femei. La fel ca la Jocurile Olimpice, au fost contestații, scrisori de protest și World Aquatics, forumul mondial care reglementează competițiile de înot a fost dat în judecată. Pâna la urmă WA, ca să împace capra incluziunii persoanelor trans cu varza egalității de șanse între concurenți, a organizat chiar un concurs “open” deschis tuturor: femeilor, bărbaților, jumătate bărbaților, jumătate femeilor, practic tuturor acelora care știu să înoate și se abțin să apeleze la avocați.
Cei care zic “nebuni, maică, să fie la ei, acolo!” trebuie să știe că dispute de genul ăsta au ajuns să modeleze harta Europei. Nicola Sturgeon, fostul premier la Scoției care milita pentru independența femeilor trans și independența Scoției, nu neapărat în ordinea asta, și-a dat demisia după implicarea unei dispute de genul ăsta. E vorba despre controversele iscate de cazul lui Adam Bryson, un scoțian care a violat două femei și care a îngropat practic partidul care milita pentru independență. Problema a fost că, până l-au prins și condamnat, Bryson s-a simțit altfel și s-a transformat în femeie, devenind Isla. Acum toată lumea a fost de acord că un violator trebuie să ajungă la închisoare. Dar, care închisoare? Dacă bagi o ființă care a violat femei, indiferent de genul ei, într-o închisoare de femei, nu e bine. Nu de alta, dar s-ar putea să o premiezi, nu să o pedepsești. Apoi, dacă o bagi într-o închisoare de bărbați, iar nu e bine, că e vorba de o biată femeie, păcătoasă, e drept, dar femeie. A fost scandal, Bryson a trecut prin închisori de femei, închisori de bărbați, Premierul Sturgeon a reușit să enerveze prin atitudinea ei toate taberele și, în final, și-a dat demisia. Așa a ajuns independența Scoției să stea la XXXX (cenzurat) lui Bryson.
În final soluția, care poate fi aplicată și pe plan sportiv, a venit din Sistemul de penitenciare din Anglia și Țara Galilor. Cei de acolo au hotârât că agresorii sexuali și femeile trans, care “au organele genitale masculine intacte” nu vor fi trimiși în închisori pentru femei. În mod similar, fără analize, doar prin pipăire, bărbații care au chestiunea, fie ea și mică, ca de furnică, n-au ce caute la probele sportive rezervate femeilor. E corect? Absolut!”, scrie Pavelescu.