Cercetarea judecătorească în dosarul accidentului produs de Daniel Chițoiu se reia de la zero

Justiția română este mai mereu plină de surprize plăcute pentru unii oameni puternici și influenți care au deținut funcții de decizie la vârful statului român. În cazul nostru concret, vorbim despre liberalul Daniel Chițoiu, fostul vicepreședinte și președinte ANAF, fost ministru al Economiei și Finanțelor, apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu. Chițoiu este judecat pentru ucidere din culpă și vătămare corporală într-un dosar de pe rolul Judecătoriei Pitești după un accident rutier produs în 2019 (foto principală sursa Ziarul Argeșul) în urma căruia a murit un om și au fost răniți alții. Judecătoria Pitești a decis spre finalul anului trecut că cercetarea judecătorească în acest dosar să se reia de la zero cu reaudierea tuturor martorilor audiați inițial în cei mai bine de trei ani de proces derulat până acum, relatează newsonline.ro.

 

La finalul anului trecut Moș Crăciun a venit mai devreme pentru fostul ministru, acesta reușind încă din noiembrie să scape de judecătoarea care conducea completul de judecată de la Pitești, Mihaela Banu. Spunem că acest lucru echivalează cu un Moș Crăciun pentru Chițoiu pentru că schimbarea președintelui completului de judecată înseamnă reluarea aproape de la zero a procesului în care este judecat fostul ministru. În concret, noua președintă a completului de judecată Elena Roxana Barbu a decis pe 15 noiembrie următoarele: ”Va dispune readministrarea probatoriului atât pe latura penală cât și pe latura civilă având în vedere schimbarea completului de judecată și respectarea dreptului la apărare a inculpatului, fiind necesar ca instanța să ia cunoștință de comportamentul și observațiile asupra martorilor în mod direct”.

Noua președintă de complet era oarecum obligată să dispună această măsură de câteva decizii CEDO care obligă judecătorii români să ia această măsură când se schimbă completul de judecată.

Interesantă este situația primei judecătoare care a efectuat cercetarea judecătorească în acest dosar, Mihaela Banu, sub conducerea ei procesul derluându-se mai bine de trei de ani de zile.

Astfel, între timp, conform informațiilor newsonline.ro, judecătoarea Banu a fost promovată la Tribunalul Specializat Argeș. Asta după ce avocații lui Chițoiu au încercat să scape de judecătoare printr-o sesizare la Inspecția Judiciară în care au reclamat faptul că magistratul nu le-a admis cererile de probe făcute în acest dosar. În urma sesizărilor avocaților lui Chițoiu, judecătorul-inspector Aurel Găitan a dispus pe 24 august 2023 începerea cercetării disciplinare a judecătoarei Banu. După acest pas al Inspecției Judiciare Mihaela Banu a făcut cerere de abținere din dosarul lui Chițoiu, cerere care i-a fost respinsă de colegii ei. A urmat o cerere de recuzare formulată de avocații lui Chițoiu, recuzare care a fost și ea respinsă.

Cum solicitarea avocaților inculpatului Daniel Chițoiu de a se face o nou expertiză fuseseră și ea respinsă de judecătoarea Banu, practic procesul se pregătea de faza încheierii cercetării judecătorești și de trecerea la concluzii urmate de pronunțarea unui prim verdict. Un semn în acest sens este faptul că firma de asigurare care este parte responsabilă civilmente în dosar, Generali Asigurări, depuseseră prin juristul său concluzii scrise pentru faza finală a procesului de la fond.

Termene puține și lungi

 

Procesul cu judecătoarea Mihaela Banu președintă a completului de judecată a avut o derulare interesantă.

Astfel, procurorii de la Parchetul Tribunalului Argeș l-au trimis în judecat pe Daniel Chițoiu pe 13 august 2020. După parcugerea procedurii de cameră preliminară, care a durat cam doi, primul termen al procesului a fost efectiv stabilit pentru 9 februarie 2022. Și cercetarea judecătorească a început cu o amânare solicitată de avocații lui Daniel Chițoiu. După studierea dosarului de la Judecătoria Pitești, newsonline.ro a remarcat modul în care judecătoarea a tratat cercetarea judecătorească în acest dosar, acordând multe termene de judecată la distanță chiar și de două luni unul față de celălalt.

Practic, cercetarea judecătorească de până la schimbarea judecătoarei a avut 11 termene, multe din ele fiind amânări. Spre exemplu, după primul termen din 9 februarie 2022 următoarele au fost fixate pentru 6 aprilie 2022, 15 iunie 2022, 5 octombrie 2022, 16 noiembrie 2022, 8 februarie 2023, 22 martie 2023, 5 aprilie 2023, 3 mai 2023, 20 septembrie 2023.

Începând de la termenul din 15 noiembrie 2023 completul de judecată este condus de un alt magistrat.

Între termenele menționate mai sus s-au soluționat pozitiv cererile lui Daniel Chițoiu de a i se prelungi dreptul de a conduce.

În ceea ce privește faptele concrete, pe 26 decembrie 2019, Daniel Chiţoiu a fost implicat într-un accident pe DN7, în Argeş, în zona satului Zamfireşti, maşina sa, un Audi, pătrunzând pe contrasens şi ciocnindu-se cu o maşină condusă de un bărbat de 82 de ani, care a murit pe loc.  Soţia bărbatului a decedat ulterior, la spital. O altă persoană aflată în autovehicul a fost rănită. Rudele celor decedaţi, soţii Haralambie şi Elisabeta Pristavu, s-au constituit părţi civile.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare