Cercetătorii chinezi au început experimente de reproducere pe 12.000 de seminţe care au fost crescute în spaţiu timp de şase luni, în interiorul vehiculului Shenzhou-13 cu echipaj uman, informează agenţia Xinhua, scrie Agerpres.
Seminţele, inclusiv de lucernă, ovăz şi ciuperci, au fost selectate anul trecut de mai multe instituţii de cercetare. Ele au fost aduse înapoi pe Pământ de Shenzhou-13 în data de 16 aprilie.
Creşterea în spaţiu implică procesul de expunere a seminţelor la radiaţii cosmice şi microgravitaţie în timpul unei misiuni de zbor spaţial. Seminţele, care suferă astfel mutaţii genetice, sunt apoi trimise înapoi pe Pământ pentru a genera noi specii.
Experimentele de reproducere în spaţiu au fost efectuate în toate misiunile de zbor în timpul fazei de verificare a tehnologiei esenţiale din cadrul proiectului staţiei spaţiale a Chinei. Mii de seminţe şi microorganisme de la 88 de organizaţii au fost transportate în spaţiu şi aduse înapoi pe Pământ de către Shenzhou-12 şi Shenzhou-13.
Cercetătorii de la M-Grass, o companie de tehnologie din Regiunea Autonomă Mongolia Interioară din nordul Chinei, au efectuat experimente pe şase tulpini de iarbă la bordul Shenzhou-13. Este pentru a doua oară când compania trimite seminţe în spaţiu, după aducerea înapoi a speciilor de iarbă cu mutaţii odată cu sonda selenară Chang’e-5, în 2020.
După selecţia şi plantarea ulterioară, soiurile de seminţe superioare vor fi folosite pentru refacerea ecologică şi amenajarea peisajului urban, a declarat Liu Siyang, cercetător-şef în cadrul companiei.
La 16 octombrie 2021, misiunea Shenzhou-13 a trimis trei astronauţi chinezi – denumiţi taikonauţi – către modulul central al staţiei spaţiale chineze în cadrul unei misiuni de şase luni – cea mai îndelungată din programul spaţial cu echipaj uman al ţării.
sursa – AGERPRES