miercuri, iunie 29, 2022

Cercetătorul Octavian Jurma dă vina pe lipsa controalelor de la graniță pentru intrarea virusului în România, într-o postare despre variola maimuței

Cercetătorul Octavian Jurma dă vina pe lipsa controalelor de la graniță pentru intrarea virusului în România, într-o postare despre variola maimuței.

”Am așteptat să văd dacă variola maimuței se va stinge de la sine cum se întâmplă de obicei. Din păcate numărul de cazuri confirmate continuă să crească, la fel și numărul de țări unde este confirmată”, scria cercetătorul Octavian Jurma pe Facebook, conform dcnews.ro.

”Este însă aproape o certitudine statistică că variolă maimuței va ajunge în curând și în România”, mai nota el la acel moment, ulterior afirmând că: ”Nu aveți idee câte înjurături mi-a atras de la negaționiști această afirmație săptămâna trecută”. ”Bine că măcar nu e un caz de transmitere comunitară, dar și aceste cazuri e probabil să apară”, afirmă cercetătorul.

În postarea inițial menționată, Octavian Jurma mai scria: ”Din fericire vaccinul împotriva variolei umane este eficient în proporție de 80% și împotriva variolei maimuței iar efectul durează decenii. Această înseamnă că cei vaccinați până în anii 1970 au încă imunitate bună și e puțin probabil să facă boala.”

O altă afirmație a trecut însă aproape neobservată. La fel ca-n pandemie, românii din diaspora sunt acuzați că aduc boala în țară: ”Am fi putut avea o șansă să îl oprim (virusul n.r.) dacă mențineam măcar măsurile de control epidemic la graniță, însă la noi e liber să intri în țară și dacă ești plin de bube și îți scuipi plămânii în fața ofițerului de frontieră.”

Aşa cum se ştie, primul pacient din România confirmat cu variola maimuței, un tânăr de 26 de ani, are dosar penal, pentru că nu a vrut să dea detalii despre contacţii săi sexuali.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner