O delegație din Federația Rusă condusă de ambasadorul Extraordinar și Plenipotentiar Valery Kuzmin a organizat miercuri, la Dumbrăveni, în județul Vrancea, la o ceremonie solemnă cu ocazia împlinirii a 291 de ani de la nașterea generalului Alexandr Vasilievici Suvorov, cunoscut și pentru faptul că nu a pierdut nicio bătălie.
Ambasadorul Federeției Ruse: „Acest monument a fost dedicat luptei din 21 iulie 1789, când armata rusă şi austriacă, sub conducerea lui Alexandr Vasilievici Suvorov şi împreună cu voluntarii români au învins armata de 30.000 de soldaţi a lui Osman Paşa. Această victorie a contribuit la independenţa Ţărilor Române şi eliberarea statelor balcanice de sub jugul otoman.”
”În secolul al XIX, a mai fost un războiu, între 1877 -1789, în timpul războiului ruso-turc, în care a câștigat Rusia după care România a devenit independent. Armatele noastre din nou au luptat umăr la umăr, la Congresul de la Berlin fiind confirmată mai apoi independenţa României. Noi trebuie să păstrăm tot ce ne-au lăsat strămoşii noştri, trebuie să dezvoltăm relaţiile noastre, să ne amintim de acordurile încheiate de-a lungul timpului, cum ar fi cel încheiat între Petru Cel Mare și Dimitrie Cantemir. (…) Aceste acorduri au contribuit la strângerea prieteniei între popoarele noastre și noi trebuie să păstrăm aceste tradiții și să încheiem noi acorduri de ajutor reciproc.
Războiul nu este singurul mod pentru a ne rezolva problemele. Noi trebuie să folosim mijloacele diplomatice. Avem Organizația Națiunilor Unite în care Rusia face toate eforturile pentru a păstra pacea în lume împreună cu alte state. Lumea modernă are toate mijloacele diplomatice pentru a păstra această pace și sper că vom continua acest lucru„, a mai declarat ambasadorul Valery Kuzmin.
Statuia ecvestră a generalului rus se află în apropierea localității Dumbrăveni și a drumului national DN 2 E85 și a fost restaurată recent prin eforturile depuse de ambasada Federației Ruse alături de compania „Petrotel-Lukoil” și reprezentanța Registrului Maritim Rus al Ministerului Transporturilor din Rusia cu fonduri alocate de Guvernului Rusiei.
La eveniment au participat, din partea autorităților ruse Victor Makovsky, reprezentant al Ministerului Apărării al Rusiei și Alexandr Shapovalov șeful Reprezentanței Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse pentru activitatea comemorativă de cinstire a eroilor în România și A. Și. Ilnițki, reprezentant al Registrului Marinei Ruse, iar din partea autorităților române Ionel Cel-Mare, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Alexandra Tătaru, viceprimar al municipiului Focșani și Valentin Tîlvăr, primarul comunei Dumbrăveni.
Ionel Cel-Mare a salutat prezența delegației din Federația Rusă în Vrancea. ”Bun venit în Vrancea! Este o onoare pentru noi să fim prezenți azi aici pentru a cinsti memoria unuia dintre cei mai importanți comandanți ruși, generalissimul Alexandr Suvorov!
Pentru noi, vrâncenii, a devenit o tradiţie să cinstim memoria. Generalul a câştigat două mari victorii la Râmnic şi la Focşani. La această mare victorie, obţinută pe teritoriul Vrancei de astăzi, şi-au adus contribuţia şi voluntari români, iar în urma acestei victorii, generalul Suvorov a fost distins cu titlul de conte de Rîmnic.
Pentru a aduce un omagiu marelui comandat în anul 1913, a avut loc inaugurarea acestui monument, la Dumbrăveni, în prezenţa unei comisii ruso-române. Dorim să vă mulţumim pentru că sunteţi mereu prezent în judeţul nostru„, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Ionel Cel-Mare.
După luările de cuvânt au urmat depunerile de coroane din partea Ambasadei Federației Ruse, a Consiliului Județean, a primăriei Focșani și a primăriei Dumbrăveni, a sponsorilor ruși care au contribuit la restaurarea monumentului, compania „Petrotel-Lukoil” și Registrul Maritim Rus.
La festivitate au fost invitați și elevi ai școlii de pe lângă Ambasada Federației Ruse la București care, la final, au depus flori la monumentul generalului Suvorov.
Pentru contribuția adusă de sponsori și de Guvernul Rus, în cadrul manifestărilor de miercuri a fost dezvelită și o plăcuță cu numele celor care au inițiat și care au făcut posibilă renovarea acestui monument, Ambasada Federației Ruse, compania Petrotel-Lukoil” și Registrul Maritim Rus.
Într-o discuție separată, Excelența Sa, ambasadorul Valery Kuzmin, a explicat în ce au constat lucrările de restaurare ”Din păcate, fundamentul acestui monument a fost distrus, în parte din cauza cutremurelor, în parte din cauza plantelor. Când am ajuns în România, în 2016, am făcut reparaţii, dar după trei ani, din nou a început să se distrugă. De aceea am făcut o scanare electronică, după care am observat că baza este distrusă, astfel că fundamentul statuii a fost înlocuit.
Monumentul din bronz a fost prelucrat în mod special, pentru că în timp, bronzul, în contact cu aerul se distruge şi îşi schimbă culoarea.
Acum, acest bronz este acoperit pentru a fi ferit de distrugere în viitor, pentru a prelungi viaţa monumentului. Am încercat să finalizăm lucrările de anul trecut, la aniversarea de 290 de ani de la naşterea generalului, dar din păcate, din cauza pandemiei, nu am reuşit. Şi sper că Alexandr Suvorov nu este supărat pe noi pentru aceast lucru”, a încheiat în spirit de glumă discuția, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin.
Cine a fost generalul Suvorov?
Generalul rus Alexandr Vasilievici Suvorov a fost comandant de oşti în timpul împărătesei Ecaterina a II-a și nu a pierdut nicio bătălie dintre cele peste 60 pe care le-a condus pe câmpul de luptă.
Pentru Victoria obținută în anul 1789, generalul a obținut titlul de “conte de Râmnic”. În perioada anilor 1950, comuna Dumbrăveni a fost denumită Suvorov, după care a revenit la denumirea inițială.