Cererea de energie electrică pentru centrele de date se va dubla până în 2030, din cauza AI

Consumul de energie electrică al centrelor de date urmează să se dubleze până la orizontul anilor 2030 din cauza necesarului în creştere legat de dezvoltarea inteligenţei artificiale (AI), transmite într-un nou raport, publicat joi, Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA), care semnalează noi provocări pentru securitatea energetică dar şi pentru securitatea mediului în contextul unei creşteri a emisiilor de dioxid de carbon, transmite AFP, informează Agerpres.

Deja energivore, centrele de date şi-au dublat apetitul de energie electrică după dezvoltarea recentă a tehnologiei AI generativă, care necesită capacităţi colosale de calcul pentru a analiza informaţiile acumulate în baze de date gigantice.

În 2024, aceste infrastructuri nu reprezentau decât aproximativ 1,5% din consumul electric la nivel global (415 TWh), însă acest consum a crescut deja cu 12% în ultimii 5 ani, iar această tendinţă nu s-a încheiat, conform IEA.

„Cererea de energie electrică a centrelor de date din întreaga lume cel puţin se va dubla până în 2030, urmând să atingă aproximativ 945 terawaţi/oră (TWh), adică puţin mai mult decât întregul consum de electricitate al Japoniei din prezent”, conform (IEA).

Până în 2030 centrele de date vor consuma puţin sub 3% din totalul de electricitate la nivel global.

La nivel local, „un centru de date de 100 megawaţi poate consuma tot atâta energie cât 100.000 de gospodării” pe an, însă de mâine, „cele mai mari centre de date aflate azi în construcţie vor consuma de 20 de ori mai mult”, adică echivalentul consumului a 2 milioane de gospodării, conform organizaţiei internaţionale.

Într-un raport de 302 de pagini, primul său dedicat AI, agenţia pentru energie a OCDE analizează „una dintre cele mai presante şi mai puţin înţelese probleme energetice din prezent”.

„Inteligenta artificială ar putea transforma sectorul energetic în următorul deceniu, stimulând cererea de energie electrică din centrele de date din întreaga lume, oferind în acelaşi timp oportunităţi semnificative de reducere a costurilor, îmbunătăţire a competitivităţii şi reducere a emisiilor”, susţine IEA.

Centrele de date sunt distribuite inegal în întreaga lume şi concentrate în câteva regiuni dintr-o ţară, adesea în apropierea oraşelor, ceea ce ridică provocări în ceea ce priveşte furnizarea energiei şi dimensionarea reţelei electrice.

Această creştere va fi „în special” marcată în anumite ţări, precum Statele Unite, unde „centrele de date sunt pe cale să reprezinte aproape jumătate” din cererea suplimentară de energie electrică, subliniază directorul executiv al IEA, Fatih Birol.

Împreună, Statele Unite, Europa şi China reprezintă acum aproximativ 85% din consumul centrelor de date. Prima provocare este, prin urmare, găsirea de energie electrică suficientă şi accesibilă.

Dornic să menţină avantajul faţă de China în ceea ce priveşte inteligenţa artificială (AI), preşedintele american Donald Trump a lansat crearea unui „Consiliu naţional pentru dominaţia energetică” însărcinat să stimuleze producţia de energie electrică.

Potrivit IEA, „o gamă largă de surse de energie va fi folosită pentru a satisface nevoile în creştere”, inclusiv cărbunele, care asigură în prezent 30% din nevoile centrelor de date.

„Dar este de aşteptat ca sursele regenerabile şi gazele naturale să preia conducerea datorită competitivităţii şi disponibilităţii lor pe pieţele cheie”, consideră IEA.

Cursa pentru centrele de date va duce inevitabil la o creştere a emisiilor legate de consumul de energie electrică, de la 180 de milioane de tone de CO2 astăzi la 300 de milioane de tone până în 2035, o pondere minimă, totuşi, la scara emisiilor globale estimate în 2024 (41,6 miliarde de tone de CO2), avertizează IEA.

„Deşi aceste emisii rămân sub 1,5% din emisiile totale din sectorul energetic în această perioadă, centrele de date sunt printre sursele de emisii cu cea mai rapidă creştere”, mai susţine organizaţia care precizează că, totuşi, aceste emisii suplimentare ar putea fi compensate sau chiar depăşite de potenţialele reduceri de emisii din alte sectoare, datorită creşterii eficienţei şi inovaţiilor aduse de AI.

„Temerile că AI va accelera schimbările climatice par supraevaluate, la fel ca şi aşteptările că numai AI va rezolva problema”, conchide IEA.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare