Preşedintele chinez Xi Jinping l-a primit vineri pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace Mohammad Yunus, şeful guvernului provizoriu din Bangladesh în relaţii tensionate cu India vecină, şi a pledat pentru o cooperare întărită între cele două ţări, informează AFP, citată de Agerpres.
Pentru prima sa deplasare în străinătate, Yunus, 84 de ani, a ales China, în timp ce relaţiile cu India s-au tensionat după prăbuşirea, vara trecută, a guvernului condus de Sheikh Hasina, care a fugit la New Delhi după revolta studenţilor.
Guvernul indian rămâne surd la cererile pentru extrădarea ei în Bangladesh, care vrea să o judece pentru crime împotriva umanităţii, iar pacienţii din Bangladesh care plecau înainte în India la tratament medical se confruntă acum cu dificultăţi în a obţine viză.
În China, preşedintele Xi i-a spus lui Yunus că Beijingul „vrea să conlucreze cu Bangladesh pentru a aduce cooperarea bilaterală la un nou nivel”, a relatat canalul de stat chinez CCTV. „China insistă pentru a continua să fie în bune relaţii cu Bangladeshul ca vecin, prieten şi partener, pe baza unei încrederi reciproce”, a adăugat liderul chinez, îndemnând cele două ţări „să se susţină ferm una pe cealaltă” în interesele lor primordiale.
Xi a oferit sprijin Bangladeshului în ceea ce priveşte apărarea suveranităţii naţionale, a independenţei şi integrităţii sale teritoriale. El a apreciat de asemenea că cele două ţări ar trebui să coopereze în construcţia de infrastructuri, în protejarea resurselor de apă şi în domeniile marin, digital şi de mediu.
Responsabilul pentru relaţiile cu presa al lui Yunus, Shafiqul Alam, a calificat întrevederea drept „un mare succes”. El i-a mulţumit preşedintelui Xi pentru „căldura şi cordialitatea sa” şi pentru promisiunea sa de a încuraja investiţiile chineze în Bangladesh.
Yunus are programate şi alte întrevederi la nivel înalt la Beijing, înainte de întoarcerea sa în Bangladesh, prevăzută pentru sâmbătă.
Mai multe acorduri de ajutor tehnic şi economic, de cooperare culturală şi sportivă şi de colaborare între media urmează să fie semnate, potrivit administraţiei bengaleze.
Problema imensei populaţii de Rohingya refugiaţi din Myanmar ar urma de asemenea să fie abordată. Bangladeshul găzduieşte un milion de membri ai acestei minorităţi musulmane persecutată după violenta represiune din 2017. China joacă un rol de mediator între cele două ţări pentru a favoriza întoarcerea acestor refugiaţi în Myanmar, însă se loveşte de lipsa de dorinţă a juntei birmane de a-i primi înapoi.
sursa – AGERPRES