China raportează că a găsit dispozitive suspectate că desfăşoară activităţi de spionaj în apele sale

China a raportat marţi descoperirea unor dispozitive suspectate că desfăşoară activităţi de spionaj, presupusa lor funcţie fiind de a colecta date în apele sale teritoriale, transmite EFE, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat publicat marţi pe contul oficial de WeChat al Ministerului Securităţii Statului, echipamentele confiscate acţionau ca „observatori ascunşi pe fundul mării, colectând informaţii hidrologice şi date privind activitatea navelor”.

„Alte dispozitive se aflau în derivă, detectând în timp real condiţiile zonelor maritime”, ceea ce, potrivit autorităţilor, „constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii naţionale”.

Ministerul a subliniat că oceanele sunt „o nouă frontieră strategică de securitate” şi a subliniat că „orice activitate sub acoperire în această zonă ar putea reprezenta un risc semnificativ”.

Comunicatul avertizează şi în legătură cu utilizarea acestui tip de dispozitive pentru „direcţionarea submarinelor străine care încearcă să îşi ascundă mişcările în apele noastre”.

În comunicat se subliniază, de asemenea, relevanţa strategică a oceanelor pentru dezvoltarea economică şi securitate şi se precizează că Beijingul trebuie să avanseze în ceea ce priveşte mările şi „să accelereze construcţia unei puteri maritime”.

Ministrul chinez a mai evidenţiat importanţa cooperării internaţionale pentru „prevenirea şi rezolvarea riscurilor din mediul maritim”.

Aceste avertismente se adaugă altora făcute recent de Beijing, cum ar fi cele legate de utilizarea cloud-ului şi a aplicaţiilor de dating, unde autorităţile chineze şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la potenţiale infiltrări străine.

Ministerul Securităţii Statului din China raportează periodic cazuri de spionaj, îndemnând cetăţenii să fie atenţi la ofertele de locuri de muncă sau cererile de informaţii suspecte, în special din surse străine, şi să evite schimbul de date confidenţiale pe internet.

În această vară, acest minister a cerut mobilizarea „întregii societăţi” pentru „prevenirea şi combaterea spionajului”, şi a anunţat o serie de măsuri pentru „întărirea apărării naţionale” împotriva „activităţilor de informaţii externe”.

Anul trecut, China a modificat legea antispionaj pentru a include „colaborarea cu organizaţiile de spionaj şi agenţii lor” în categoria spionaj.

Investigaţiile iniţiate în ultimele luni asupra unor firme de consultanţă şi companii străine din China au stârnit îngrijorare în sector şi în rândul potenţialilor investitori străini.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare