Chirieac: Rămânerea până la alegerile prezidențiale a lui Iohannis la Cotroceni, un semnal de stabilitate și credibilitate în plan extern

Un articol publicat în Le Figaro evidențiază lucrurile mai puțin plăcute din mandatele lui Klaus Iohannis, mai ales după ce acesta a continuat să-și exercite funcția după terminarea celor cinci ani, scrie dcnews.ro.

Le Figaro a publicat un articol în care îi aduce critici puternice președintelui Klaus Iohannis, pe baza disprețului pe care acesta l-a acumulat din partea cetățenilor României, mai ales după ce a rămas la Cotroceni, în ciuda celor cinci ani de mandat care s-au terminat.

„La 65 de ani, al șaselea președinte al României își încheie cel de-al doilea mandat disprețuit de compatrioții săi, dar apreciat de omologii săi europeni. Văzut din București, fostul profesor de fizică este considerat atât de distant încât criticii săi îl numesc „un rege leneș”, acuzându-l că petrece mai mult timp în orașul natal Sibiu sau în deplasări costisitoare în străinătate decât la biroul prezidențial“, scrie Le Figaro.

Publicația atrage atenția și asupra candidaturii lui Iohannis la șefia Alianței Nord-Atlantice, total inoportună, având în vedere că fusese deja validată candidatura lui Mark Rutte, cel care avea și să câștige funcția. Potrivit Le Figaro, acest lucru s-a răsfrânt în eliminarea numelui lui Klaus Iohannis, acum câteva zile, de pe lista șefilor de stat care s-au întâlnit cu noul secretar general al NATO.

„Primăvara trecută, a făcut o greșeală strategică surprinzătoare, candidând pentru funcția de secretar general al NATO, deși candidatura fostului prim-ministru olandez, Mark Rutte, fusese deja validată de statele membre. Cu zece zile în urmă, în cadrul unei reuniuni organizate la Bruxelles, numele său a fost eliminat de pe lista șefilor de stat invitați să se întâlnească cu noul lider al alianței transatlantice“, mai scrie, printre multe altele, Le Figaro.

Într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus, analistul politic Bogdan Chirieac a făcut un comentariu în legătură cu atenția pe care presa internațională i-o acordă președintelui României.

„În cei 10 ani, Klaus Iohannis s-a făcut remarcat printr-o imensă lene, printr-o uriașă aroganță și printr-o uriașă nepăsare față de poporul român, care l-a votat. Domnul Iohannis nu a ajuns președinte într-o manieră nelegitimă și nu a fost pus de tancul rusesc la Cotroceni, ci de votul poporului român“, a precizat Bogdan Chirieac.

„Analiza de la Le Figaro este tulburător e adevărată și de corectă. Exact așa stau lucrurile în privința lui Klaus Iohannis – este privit ca un rege leneș, petrece mai mult timp în călătorii extrem de costisitoare pentru poporul român și fără rezultate etc. Totuși, suntem în fața unei dileme: în plan extern, rămânerea până la alegerile prezidențiale a lui Iohannis la Cotroceni e un semnal de stabilitate și credibilitate, dar în plan intern, fiecare zi care trece adună frustrare pentru publicul din România. Frustrarea și tensiunea care se acumulează sunt uriașe“, a explicat Bogdan Chirieac.

Analistul politic a evidențiat faptul că mulți juriști din România au opinat în ideea în care Klaus Iohannis nu ar mai trebui să rămână la Cotroceni, deoarece Constituția prevede foarte clar că mandatul de președinte se încheie după cinci ani, termenul pentru Klaus Iohannis fiind de 21 decembrie 2024.

„Constituția nu-i permite să rămână decât dacă spun juriștii, dar juriștii constituționaliști ne spun că Legea Fundamentală îi permite să rămână doar în stare de război sau de calamitate. Nu ne aflăm în niciuna dintre aceste situații. Există o imensă dispută juridică în legătură cu legitimitatea sa și legitimitatea rămânerii la Cotroceni. Juridic, dânsul trebuia să plece. Pe de altă parte, Departamentul de Stat al SUA a consfințit că a existat un atac al Federației Ruse asupra alegerilor din România“, a conchis analistul politic Bogdan Chirieac, la Realitatea Plus.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare