Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, reclamă, în legătură cu acuzaţiile de plagiat, că ”se judecă şi se dau verdicte pe Facebook”, arătându-se convins că este ”o ţintă” şi că afirmaţiile la adresa sa reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate în proces de legiferare, potrivit News.ro.
”Foarte multă lume discută despre lucruri pe care nu le cunoaşte, se judecă şi se dau verdicte pe internet, pe Facebook. În condiţiile în care există atât de multe consilii şi comisii de etică pe aproape toate palierele, dacă verdictele se dau pe Facebook de către necunoscători, eu nu pot să-i ajut decât explicându-le, încă o dată, ce înseamnă un îndrumător de lucrări practice”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, la TVR Info.
El a explicat că un îndrumător de lucrări practice cuprinde legi, ecuaţii, tabele, nomograme, diagrame de dimensionare, ”multe lucruri specifice” fără de care studenţii nu puteau desfăşura lucrări practice sau pentru întocmirea proiectelor de an.
”Era nevoie de un suport. Acest suport conţine toate aceste date care nu pot şi nu trebuie să fie schimbate. Îndrumătoarele de lucrări practice nu se publicau cu ISBN, ca atare nu erau luate în considerare în avansarea cadrelor didactice. Din păcate, o spun cu mare regret, foarte multe cadre didactice şi-au pierdut interesul pentru aceste îndrumătoare de lucrări practice şi pentru caiete de seminar. De ce? Pentru că nu se iau în calcul, nu îi ajută la promovare. Cei care pierd din tot acest lucru sunt studenţii. Iar atunci când lucrezi vreme de 15 ani cu un profesor mentor de un prestigiu şi o autoritate morală desăvârşită, care vreme de zeci de ani nu a fost pusă la îndoială de nimeni, înveţi de la acel profesor, iar într-un colectiv de lucru de cadre didactice la o anumit disciplină există o distribuţie a responsabilităţilor care sunt eşalonate şi care evoluează în timp. Interesul principal trebuie să fie acela al studenţilor. Deoarece ipocrizia este din ce în ce mai prezentă şi face ca studenţilor să li se acorde din ce în ce mai puţină atenţie în procesul de pregătire, se întâmplă astfel de lucruri despre care vorbesc mulţi dintre cei care habar nu au despre ce vorbesc”, a adăugat ministrul.
Întrebat dacă profesorul Pleşa i-a cerut să nu îi pomenească numele în lucrarea care face obiectul acuzaţiilor de plagiat, Cîmpeanu a răspuns că profesorul a ieşit la pensie în anul 2000 şi ”a solicitat ca acele lucruri să fie păstrate pentru că erau rodul muncii de mulţi ani de zile şi erau cea mai eficientă cale de a sprijini studenţii”.
”I se pare incredibilă această perspectivă la care nici domnia sa, nici eu nu ne-am gândit vreodată. După cum lucrurile pot continua cu preluarea unor rezolvări de probleme din manuale de matematică sau culegeri de fizică. Deci ajungem într-o zonă absolut stupidă”, a susţinut ministrul.