Cinci luptători ai unei facţiuni pro-iraniene, ucişi într-o lovitură americană

Cinci luptători ai unui grup armat pro-iranian au fost ucişi duminică seară într-un atentat cu bombă în provincia Kirkuk din Irak, un oficial militar american recunoscând o „lovitură de autoapărare” pe fondul tensiunilor regionale sporite ce însoţesc conflictul dintre Israel şi Hamas, transmite AFP, citată de Agerpres.

Atacul din nordul Irakului a avut loc a doua zi după ce guvernul de la Bagdad a avertizat Statele Unite împotriva oricărui „atac” asupra teritoriului său, chiar dacă grupurile pro-iraniene au reluat atacurile cu rachete şi loviturile cu drone împotriva trupelor americane staţionate în Irak şi Siria.

Duminică, un „bombardament aerian” a vizat un „sit” deţinut de o facţiune afiliată Hachd al-Chaabi, o coaliţie de foşti paramilitari acum integrată în forţele regulate, a declarat pentru AFP un înalt oficial de securitate din Kirkuk.

La rândul său, un oficial militar american, vorbind sub protecţia anonimatului, a confirmat o „lovitură de autoapărare împotriva unei ameninţări iminente” efectuată în vecinătatea oraşului Kirkuk împotriva „unui sit de lansare a dronelor”.

Zona vizată se află în apropierea graniţei cu Kurdistanul autonom din nordul Irakului. Un ofiţer de poliţie irakian din zonă a asigurat AFP că la faţa locului au fost găsite „deşeuri aparţinând aparent unei drone”.

Raportând „cinci morţi şi cinci răniţi”, un oficial de securitate din Bagdad a vorbit despre un atac cu drone ce vizează „o poziţie a grupului al-Noujaba în regiunea Dibis”.

Duminică seara,”Rezistenţa islamică în Irak”, formată din grupuri armate afiliate Hashd al-Chaabi, a confirmat concis, într-un comunicat de presă, moartea a cinci luptători. Această mişcare este cea care, de câteva săptămâni, a revendicat atacurile efectuate împotriva soldaţilor americani în Irak şi Siria.

Grupurile pro-iraniene îşi justifică atacurile subliniind sprijinul oferit Israelului de către Washington.

Atacurile împotriva soldaţilor americani au încetat în timpul armistiţiului de şapte zile dintre Israel şi Hamas. În total, Washingtonul a înregistrat 76 de atacuri efectuate începând cu 17 octombrie împotriva trupelor sale în Irak şi Siria, la zece zile după începerea războiului, potrivit unui raport actualizat, furnizat de un oficial militar american.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare