Cine este și ce a declarat la Congresul Partidului NOI, Francesco Şerban – noul președinte executiv

În cadrul primului congres al Partidului „Naţiune Oameni Împreună” – NOI, unde Viorica Dăncilă a fost aleasă preşedinte, Francesco Șerban a candidat și a fost ales în funcția de președinte executiv.

Francesco Ionel Serban este din Pitești, economist – are 15 ani de experiență în mediul privat, ca expert contabil judiciar, consultant fiscal, expert fiscal judiciar, la care se adaugă mai bine de 4 ani în sfera publică.

  • În discursul rostit în cadrul congresului, Francesco Șerban a afirmat că ”în urmă cu aproape un an, NOI, uniți într-un angajament de credință, am hotărât că este momentul să înființăm o nouă formațiune politică: Partidul “NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ”.”

Acesta a mai declarat că a ”privit la societatea românească din ce în ce mai divizată, la Parlamentul României, de o componență și o calitate a actului legislativ mai precare ca niciodată, la Guvernul României ale cărui articulații executive au generat un sentiment de nesiguranță care a cuprins marea masă a românilor.”

  • Francesco Șerban: Vom acorda o importanță aparte domeniilor Culturii și Educației, ce reprezintă în viziunea noastră fundamentul și garanția unui viitor mai bun al oricărei națiuni.

În continuare discursul președintelui executiv al Partidului NOI, la Congresul de marți:

”Iată-ne și la Congres, într-o formulă zic eu, numeroasă, pentru că NOI suntem un partid aflat la început de drum, dacă ne raportăm la momentul nașterii formațiunii noastre politice. Pentru mine, pentru NOI, înseamnă foarte mult. Apreciem și vă mulțumim în mod deosebit pentru efortul dumneavoastră. Este o zi lucrătoare și știm că majoritatea nu ați venit doar din București și din împrejurimi, ci de mult mai departe, practic din toată țara și o surpriză deosebit de plăcută, chiar de pretutindeni. Alături de NOI se află câțiva colegi care au venit din afara României, ceea ce presupune un efort consistent, pe care îl apreciem ca atare.

În urmă cu aproape un an, NOI, uniți într-un angajament de credință, am hotărât că este momentul să înființăm o nouă formațiune politică: Partidul “NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ”. Am tot privit la societatea românească din ce în ce mai divizată, la Parlamentul României, de o componență și o calitate a actului legislativ mai precare ca niciodată, la Guvernul României ale cărui articulații executive au generat un sentiment de nesiguranță care a cuprins marea masă a românilor.

Parcurgem o perioadă cu o compoziție neobișnuită, în care sentimentul că politica reușește să își găsească drumul în istorie mai bine decât membrii comunității nu mai este suficient. Mă întreb și vă întreb, desigur într-un elan retoric, dacă mai poate fi o soluție să “valorizăm” în continuare faptul că apatia este cel mai bun instrument de guvernare?…

Nu există nicio urmă de dubiu că ne aflăm în plină criză. O criză generalizată. Suntem în criză de idei, în criză de soluții, argumente, în criză de convingeri, în criză de identitate. România trebuie să iasă din această rețea extinsă de violenţă şi ură, din această etapă a indignării şi să reintre acum într-o etapă a organizării politice reale și a reașezării societății.

Partidul NOI își propune să adauge la actuala clasa politică, prin rigoare, strategie, oameni pregătiți, proiecte și soluții concrete, dar și bună-cuviință. Credem că mai presus de lideri există o nevoie acută de oameni cu competență profesională dovedită, detașați de interese politice, de grup, de orientare ideologică, oameni pentru care serviciul public să fie o onoare.

Credem că fiecare dintre NOI trebuie să pună umărul la înfăptuirea actului democratic. A devenit imperios să votăm, să amendăm derapajele, promisiunile deșarte.

Credem că există o nevoie urgentă de schimbare. Schimbarea începe în primul rând cu noi înșine, iar NOI putem fi acel partener onest al românilor, învestit cu misiunea transformării sociale, economice, sanitare, educaționale. Pentru că suntem liberi, neconstrânși de înțelegeri obscure, pentru că avem competențele necesare de a veni nu doar cu promisiunile, ci și cu planul, obiectivele, soluțiile și rutele de implementare.

Este momentul unui suflu nou. Este momentul chimiei politice și sociale. Este momentul constituirii unei opoziții corecte, constructive, a unei puteri convingătoare și relevante pentru întreaga Românie, este momentul în care toți actorii – guvernamentali, politici, societate civilă, popor, antreprenori – toți cei care conviețuim în acest stat, să ne purtăm altfel, să ne purtăm conștiincios, transparent, educat. Și cele mai aprige bătălii se pot desfașura corect, în beneficiul comun al țării și locuitorilor săi, fără a crea divizare, destrămare.

Rămânem fideli apărării valorilor tradiționale ale țării și familiei și pledăm pentru preluarea în modernitate a ceea ce a fost valoros în tradiție.

Economia noastră este puternic afectată, pe de o parte din cauza lăcomiei şi lipsei de consideraţie a unei părți însemnate din rândul clasei politice, iar pe de altă parte din cauza lipsei de voinţă politică de a lua deciziile necesare pentru a pregăti naţiunea în fața provocărilor actuale.

A venit vremea ca românii să nu mai deconteze erorile guvernelor.

Constatăm neputincioși că s-a scumpit viața!

Francesco SerbanÎn tot acest timp, asistăm recurent la dezbateri și analize intense pe marginea Planului Național de Redresare și Reziliență. Rugăm factorii îndrituiți să ne răspundă nouă, tuturor, la următoarele întrebări:

  1. Cât din PNRR reprezintă fonduri alocate pentru consultanță?

  2. De ce nu au fost introduce în PNRR proiectele mature (adică acele proiecte pentru care există studii de fezabilitate și sunt în prag de execuție)?

  3. PNRR reprezintă un ansamblu de oportunități pentru România, sau doar un set de obligații?

Avem nevoie de politici publice și măsuri economice care să prioritizeze investițiile masive, în domenii care au efect multiplicator.

Este momentul să redăm credibilitatea instituțiilor statului, iar mediul oamenilor de afaceri să se bucure de predictibilitate. Știm că acest lucru implică resorturi de timp, însă nu este imposibil.

Vizăm introducerea criteriilor de performanță, în structurile de management, în rândul companiilor de stat.

Considerăm că se impune dotarea cu scannere funcționale în punctele de trecere a frontierei, unul dintre elementele determinante în combaterea fenomenului de evaziune fiscală.

În cele ce urmează, acord o atenție sporită domeniului energiei.

În vederea redobândirii independenței energetice, considerăm că se impune elaborarea unui Plan Național de Investiții în domeniul Energiei. „NOI” susținem tranziția verde ca o șansă de modernizare și creștere a economiei românești, însă trebuie sa existe un echilibru între măsurile adoptate pentru energia verde și mixul nostru energetic.

Printr-un efort diplomatic și de negociere, guvernul trebuie să ceară Uniunii Europene autorizarea aplicării unor subvenții unităților industriale care, în mod clar și obiectiv, nu își mai pot continua activitatea din pricina costurilor energetice împovărătoare.

Apreciem că una dintre soluțiile funcționale în actualul context, ar putea fi impozitarea progresivă pentru sectorul energetic, sau plafonarea prin lege a profitului distribuitorilor de energie cu un procent stabilit în urma unei analize atente, astfel încât, o parte din profit ar putea fi direcționat către subvenționarea unui plan național de energie verde, cu accent pe IMM-uri și populație.

De asemenea, considerăm că se impun adoptarea în regim de urgență a unor măsuri de corijare a greșelilor făcute în așa zisa liberalizare a pieței energiei, în sensul asigurării unor condiții rezonabile de competiție și raționalitate la nivelul producătorilor, indiferent dacă reprezintă capital străin sau capital majoritar românesc. Scopul central este acela al identificării de măsuri, astfel încât, la încetarea perioadei de plafonare și compensare, facturile să nu înregistreze o explozie a prețurilor.

Ne amintim cu toții cum atunci când Guvernul Dăncilă a plafonat prețul la gaze la 68 lei/MWH , mulți, foarte mulți au contestat această decizie. A trebuit să ne confruntăm cu situația extrem de dificilă din prezent, ca să putem aprecia acea decizie la justa intenție și oportunitate.

Resimțim cu toții efectele devastatoare ale abrogării prevederilor referitoare la plafonarea prețului la gaze și energie electrică, de către guvernul Orban, având în vedere că o categorie importantă de români se află într-o dificultate majoră de a susține facturile deosebit de împovărătoare.

În măsura în care încă mai avem această forță interioară, vă invit să imaginăm împreună cum ar fi fost viața noastră dacă Ordonanța 114 cu privire la plafonarea prețului la gaze și energie electrică ar mai fi fost în vigoare astăzi, în condițiile în care ar fi fost prelungită cu încă trei ani, pentru că acest lucru era posibil?!

Doar că pentru aceasta ar fi fost și încă mai este nevoie de factori politici preocupați într-adevăr de destinul acestei națiuni.

Le spunem tuturor celor care ne privesc: O naţiune nu poate prospera dacă favorizează anumite categorii, în mod predilect. NOI suntem prietenii fiecărei comunități, fiecărui bărbat, fiecărei femei și fiecărui copil care doreşte să trăiască în libertate, într-o democrație funcțională, într-o țară civilizată, într-o lume mai bună | iar pentru toate acestea suntem pregătiţi să asumăm rolul de lideri. Este datoria noastră să ne asigurăm că ne ridicăm la înălțimea numeroaselor provocări cu care ne confruntăm. Avem însă multă rezistenţă şi suntem mânați de convingerea că împreună vom izbândi.

Vom acorda o importanță aparte domeniilor Culturii și Educației, ce reprezintă în viziunea noastră fundamentul și garanția unui viitor mai bun al oricărei națiuni.

Filosofia noastră are la bază faptul că gradul de bunăstare este determinat mai mult de modul în care sunt distribuite fondurile publice și mai puțin de volumul fondurilor disponibile ale unei țări. Cu alte cuvinte, de multe ori, alocarea resursei este mai importantă decât resursa în sine.

Este momentul ca, dincolo de retorică, justiția să își recapete în mod real independența, iar deciziile instanței să fie întemeiate întotdeauna pe lege și niciodată pe criterii subiective.

Ne numărăm printre cei care nu concep să plece din România, printre cei care, fără cuvinte pretențioase, sunt îndrăgostiți de acest spațiu de lume, de oamenii de aici, de cultura acestui loc, de tradiții, de obiceiuri. Pentru toate aceste motive ne dorim ca românii din afara granițelor să știe că au în NOI un sprijin serios și pot munci cu încrederea că familiile rămase acasă vor avea un trai decent. Ne dorim ca românii de pretutindeni să aibă conștiința faptului că înțelegem contextul neprielnic și lipsa reală de opțiuni din pricina cărora au fost nevoiți să plece și că în NOI există preocuparea reală pentru crearea condițiilor economice, grație cărora românii plecați se vor întoarce acasă.

Pentru NOI – Partidul “NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ” este o obligație să îmbunătățim viața părinților și bunicilor noștri. O pensie decentă nu este o favoare pentru un senior, ci un drept câștigat în urma unei vieți de muncă.

Este timpul ca diplomația lipsită de “diplomație” să înceteze, iar statul, în scopul realizării politicii sale externe să promoveze în aceste poziții oameni pregătiți, care au experiența și luciditatea de a înțelege că o poziționare nepotrivită în plan extern poate aduce atingere inclusiv siguranței naționale.

Cu grija de a onora în continuare obligațiile deja asumate față de structurile integratoare, ne dorim în același timp să menținem nealterat dreptul de a dezvolta acolo unde există și de a iniția acolo unde nu există parteneriate comerciale sau de altă natură cu țările învecinate, dar fără a ne limita la acestea.

Vom continua să descurajăm orice tentații revizioniste | desprinse de realitatea contemporană și aflate în contradicție severă cu spiritul relațiilor între state cu identitate democratică perenă.

A venit vremea să înțelegem că reprezentarea țării în plan extern trebuie să fie demnă, iar sensul originar al tratatelor fondatoare la care suntem parte, atestă faptul că România are nevoie de parteneri nu de stăpâni.

Una dintre marile provocări ale momentului este de a şti să construim pretenţiilor noastre o bază armonizată cu interesele externe și de a izbuti să câştigăm României locul şi rolul meritate între toate statele lumii.

Acei lideri care nu înțeleg binele comun, binele țării, binele poporului, acei lideri care construiesc structuri de interese de grup, de familie și care își lasă moștenire țara după bunul plac, nu trebuie să mai facă parte din clasa politică. Credem pe de altă parte în consens, dar cu acele formațiuni care au în nucleul lor comunitatea și binele acesteia.

Fie că sunteți tineri, fie că aveți sufletele tinere, vă cerem încă o dată să aveți încredere. Vă cerem să credeți în capacitatea noastră, a tuturor, că putem fi generatorul schimbării pe care ne-o dorim și pe care o așteptăm de atât timp.

Credem că tocmai această așteptare ne-a mobilizat. Am încetat să mai avem răbdarea de a mai aștepta de la alții această schimbare de optică, de mentalitate, de abordare. Am înțeles că trebuie să provocăm NOI această schimbare, și credem cu tărie că NOI – Partidul “NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ” putem conlucra cu toate celelalte elemente care aspiră la o schimbare în bine – societate civilă, societate organizațională, societate în general.

Se spune că ideologiile sunt pentru minte rămășițele epuizate ale unor idei odată vii, iar NOI, cu toții, trebuie să recunoaștem că până ce nu vom ieși din letargie, până ce nu ne vom afla de partea cealaltă a crestei muntelui și nu vom construi o societate nouă, bazată pe principii noi, vom fi nevoiți să trăim în compania unor ideologii perimate.

Este nevoie mai mult ca oricând ca împreună să spunem astăzi, “Da, putem!”, pentru ca mâine să putem spune “Da, am reușit!

Credeți în șansa României. NOI credem!”

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare