Adevărul din spatele achizițiilor publice făcute în pandemie poate nu o să fie niciodată cunoscut în totalitate, însă unele declarații făcute de autorități dezvăluie, chiar și parțial, risipa făcută pe materiale sanitare și doze de vaccin pe care România nu le-a folosit niciodată, scrie r3media.ro.
Astfel de informații au fost date publicității, vineri, la sfârșitul ședinței de guvern, de către ministrul Sănătății, Alaxandru Rafila.
Întrebat fiind, în cadrul unui briefing de presă ce se mai întâmplă cu materialele sanitare și vaccinurile cumpărate în pandemie, ministru Rafila a răspuns:
„A fost o discuție, astăzi, în guvern; s-a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al Companiei Naționale Unifarm. Știți bine că s-au cumpărat foarte multe materiale sanitare la Unifarm, multe dintre ele nu erau corespunzătoare din punct de vedere calitativ. Ele există în depozitele Unifarm, au făcut subiectul și diverselor investigații care au fost făcute în această perioadă, în ceea ce privește modul în care au fost realizate achizițiile publice acolo.
Sigur că, pe partea de anchetă penală, nu pot să vă dau foarte multe detalii, dar este evident că s-au cumpărat…acolo a existat un împrumut pentru Unipharm, în valoare de un miliard 150 de milioane de lei, care, în mod evident, nu a fost folosit corespunzător, pentru că cea mai mare parte din materialele și echipamentele achiziţionate de Unifarm se găsesc încă în depozite.
Ele nu au putut fi folosite din cauza unor carenţe de natură tehnica și a unor specificații care probabil că n-au fost cele corecte”.
În ceea ce privește vaccinurile, ministrul Rafila a explicat că din dozele primite deja de România, dar nefolosite, au fost vândute 7,5 milioane de doze de vaccin în valoare de circa 150 de milioane de euro.
„Sigur că aceste contracte, care se află încă în vigoare, instituie obligații pentru România, inclusiv obligații de plată. Negociem cu Comisia Europeană, care a reprezentat România, dar faptul că, în guvernele anterioare și-au asumat aceste contracte din memoradumuri semnate de fostul prim-ministru, domnul Cîţu, instituie aceste obligații pentru țara noastră și încercăm să găsim cea mai bună soluție încât să ajungem la o înţelegere amiabilă care să protejeze resursele publice. Nu am un răspuns minune la chestiunea asta, însă am un răspuns asumat, că, în niciun caz, nu vom achiziționa vaccinurile care sunt în cantitate extrem de mare și pentru care nu există, în momentul de față, și probabil că nici în viitor, interes la nivelul populație.
Discutăm de cantități foarte mari de vaccinuri, dar de la Pfizer ar trebui să mai luăm teoretic vreo 27 sau 28 de milioane de doze de vaccin”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la finalul ședinței de Guvern de vineri.