Cine poate cere amânarea ratelor, după data de 1 iulie

Amânarea ratelor propusă de partidele din coaliţie nu este pentru oricine: doar cetatenii si companiile ale căror cheltuieli au crescut semnificativ în ultima vreme pot cere o astfel de păsuire. Precizările au fost făcute de ministrul Finanțelor care urmează să propună o ordonanţă de urgenţă care se aplică din 1 iulie. Este o măsură temporară pentru cei care au de plătit rate în funcţie de indicele ROBOR, care a urcat de la 3 la aproape 6 la sută de la începutul anului, potrivit Stirile TVR. 

Ratele celor cu credite în lei și dobânda variabilă au crescut și cu sute de lei după ce inflația a ajuns la cote istorice, iar ROBOR a depăsit orice așteptări. Sunt cetățeni care deja nu își mai pot plăti datoriile, mai ales că există și povara facturilor și alte cheltuieli curente.

Coaliția de guvernare pregătește din nou amânarea plătii ratelor pentru credite. Măsura ar urma să se aplice de la 1 iulie, prin ordonanță de urgență.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: „Criteriul principal va fi al creșterii costurilor, cheltuielilor, în pandemie era reducerea veniturilor. Acum vom avea ca criteriu creșterea cu 25 la suta față de anul trecut, la companii și legat de utilități”.

Însă, după cele nouă luni de păsuire, trebuie plătită rată curentă plus dobânzile din perioada în care nu s-au făcut plăti. Adică mai mult decât în graficul inițial.
Nicolae Ciucă, premierul României:  „Este vorba despre dobânda la dobânda, la perioada în care nu se plătește. Ea poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare, deci pe mai mulți ani”.
În plus, dobânzile de atunci ar putea fi mai mari decât acum, pentru că depind de inflație, care e la rândul ei este influențată de prețurile din energie, de cele alimentare și de războiul din Ucraina.
Irina Chițu, analist financiar: „Dacă se aplică la fel ca în anii precedenți, pentru un credit ipotecar rata se mărește cu 12-13%, dacă s-ar păstra dobânda. Dar dobânzile sunt pe creștere și nu știe nimeni cât vor crește. Deci, suma va fi mai mare de 12-13%”.
Potrivit BNR, sunt peste două milioane de români cu împrumuturi, din care o treime au credite ipotecare. Aproape 500 de mii au rate care depind de indicele ROBOR, aflat la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare