Ciolacu: Alegerea unor oameni competenţi, care ştiu să construiască proiecte de investiţii, reprezintă principala miză a primelor alegeri din acest an

Alegerea unor oameni competenţi, care ştiu să construiască proiecte de investiţii, reprezintă principala miză a primelor alegeri din acest an, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, menţionând că satele şi comunele „nu se pot dezvolta cu demagogie”, ci cu grădiniţe, dispensare, sisteme de alimentare cu apă şi gaz.

Şeful Executivului a participat marţi la Sesiunea ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România.


„Sunteţi oamenii care ştiţi cel mai bine aşteptările românilor. (…) De aceea, primul meu mesaj este de respect profund faţă de toţi locuitorii satelor şi comunelor ţării, pentru forţa cu care duc mai departe spiritul tradiţiilor şi credinţelor noastre româneşti. Sunt un om care a crescut în administraţia locală şi ştiu exact ce presupune mandatul dumneavoastră şi răspunderea în faţa cetăţenilor care v-au ales. Este o misiune grea, cu multe frământări şi în care regula este că nemulţumirile sunt mai frecvente decât bucuriile. Este un an electoral şi ei vor judeca pe fapte, adică pe ce s-a făcut cu adevărat în localitatea lor. Pe proiecte importante de investiţii. De aceea, prioritatea mea absolută când am devenit premier a fost şi rămâne aceea de a duce către comunităţile locale cel mai mare volum de investiţii posibile, atât de la buget, cât şi bani europeni. Concret, realitatea este că nivelul investiţiilor în comunităţile locale a ajuns fără precedent”, a declarat Ciolacu.

El a reamintit că pe programul Anghel Saligny sunt contractate proiecte de drumuri, apă şi canalizare de peste 33 de miliarde de lei, plus 1,5 miliarde de lei pe gaze, iar la cele două programe PNDL s-au depăşit 40 de miliarde de lei deja decontate şi aproape 8.000 de obiective finanţate.

” Iar meritele sunt ale dumneavoastră, pentru că, în ciuda provocărilor, aţi reuşit să faceţi proiecte bune, care să crească semnificativ nivelul de trai al locuitorilor din zona rurală. (…) Vă felicit pentru acest lucru! (…) Aceste cifre şi proiectele pe care le-aţi finalizat şi le aveţi în derulare trebuie să fie cel mai important mesaj pe care să-l transmiteţi oamenilor! Apartenenţa la Uniunea Europeană şi alegerea unor oameni competenţi, care ştiu să construiască proiecte de investiţii, sunt principala miză a primelor alegeri din acest an! Satele şi comunele noastre nu se pot dezvolta cu demagogie, ci cu grădiniţe, dispensare, sisteme de alimentare cu apă şi gaz. Iar sute de miliarde de lei necesare pentru a investi în asemenea obiective vin exclusiv din fonduri europene! E nevoie de aleşi pricepuţi, capabili să se bată pentru bani şi la Bruxelles, şi la Bucureşti, dar şi pe şantiere, cu experţii şi constructorii!”, a declarat Ciolacu.

În acelaşi context, el a menţionat şi alocarea din Fondul de rezervă a 10 milioane de euro, reprezentând o parte din ajutorul pe care şi l-a asumat România către Republica Moldova, sume destinate pentru dezvoltarea mediului rural din Republica Moldova.

Premierul le-a transmis aleşilor locali că una din priorităţile guvernării în acest an electoral este continuarea şantierelor de investiţii.

„Una dintre priorităţile guvernării este ca în 2024 să luăm decizia cea mai bună încât să nu transformăm primăriile în ghişee electorale deschise nonstop! Primăriile trebuie să-şi poată continua şantierele de investiţii. Şi să poată accesa noi finanţări. Iar eu voi forţa la maximum administraţia centrală să descentralizăm deciziile legate de asemenea finanţări cât putem de mult. Fondurile europene trebuie accesate nu de la Bucureşti, ci dintr-un loc cât mai aproape de destinaţia banilor! (…) Iar primarii să nu mai fie nevoiţi să vină la oraş cu volume întregi de proiecte de investiţii, cu mii de file unde să semnezi pe fiecare pagină! Trebuie să existe un sistem digital unic la nivel naţional în care un primar să-şi încarce proiectul într-o aplicaţie informatică. Totul cu semnătură digitală, evaluarea să fie transparentă şi decizia luată cât mai rapid!”, a spus Ciolacu.

El a adăugat că abia după ce digitalizarea la nivelul administraţiei va fi cu adevărat realizată se poate trece la pasul următor, cel privind reorganizarea administrativă a ţării.

„Am făcut un pas, am creat cadrul înfiinţării de consorţii administrative, unde mai multe localităţi să se asocieze la proiecte comune de investiţii. După anul electoral, trebuie să accelerăm acest proces. Dar trebuie să ţinem cont de istorie, de tradiţii, de identitatea culturală şi să facem împreună o reformă a administraţiei publice, care este atât de necesară, cu cap şi judecată dreaptă”, a declarat Ciolacu.

El a încheiat cu promisiunea că marţi seară va avea o discuţie cu reprezentanţii aleşilor locali pe tema salarizării.

” Aş dori să vă mulţumesc şi să vă urez succes, şi pentru că nu aţi aruncat cu popcorn în mine şi nu aţi început discuţiile cu salariile, vă promit că în seara asta o să vă onorez invitaţia şi o stăm aplicat de vorbă şi pe zona salariilor. (…) Cred că dumneavoastră aşteptaţi de la noi să ne asumăm lucruri, să nu blocăm lucruri şi să găsim, mai ales, soluţii. Eu vă rog frumos să ne lăsaţi să avem execuţia bugetară pe primul trimestru, până atunci, să stăm aplicat de vorbă cu dumneavoastră, să găsim variantele cele mai bune pentru România, în primul rând, şi să aveţi încredere că tot ceea ce am promis vom face”, a afirmat Ciolacu.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare