Ciolacu: Piesele din tezaurul dacic furate de la Muzeul din Drents trebuie recuperate rapid; Cioroianu vorbeşte despre un plan premeditat

Piesele din tezaurul dacic furate de la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, trebuie recuperate rapid de autorități și să revină în siguranță în România, a transmis, sâmbătă, premierul Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.

‘Am încredere că partea olandeză își va face treaba și îi vor prinde rapid pe hoți. Am discutat cu ministrul de Externe, domnul Hurezeanu, și l-am asigurat de întreg sprijinul Guvernului României pentru soluționarea rapidă a situației. Aceste piese de o valoare inestimabilă trebuie să revină cât mai repede în patrimoniul românesc’, afirmă Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul dimineții de sâmbătă, Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii din România au fost notificate că Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția ‘Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului’, organizată în cooperare cu MNIR, a fost afectat de o explozie și mai multe exponate au fost furate.

Potrivit sursei citate, din primele evaluări, explozia a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului, unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României, autoritățile informând că un număr de exponate au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare.

Pe de altă parte, istoricul Adrian Cioroianu consideră că furtul unor piese de tezaur dacic de la un muzeu din Olanda, în urma exploziei de sâmbătă dimineaţă, a fost pregătit, „posibil, cu multe luni înainte, fiind „categoric” o lovitură premeditată, pusă la cale din timp de către „profesionişti”, Istoricul menţionează că valoarea în sine a obiectelor furate este „mult mai mare” decât valoarea propriu-zisă a aurului şi spune că trebuie să ne temem mai ales ca speră ca făptaşii să nu treacă imediat la topirea obiectelor.

”Din păcate, un ministru de externe nu are o foarte mare putere. Cei care vor soluţiona cazul, să sperăm, vor fi poliţiştii din Olanda şi să sperăm că acest caz va fi soluţionat înainte ca acelor obiecte să nu li se întâmple ceva”, a declarat Adrian Cioroianu, într-o intervenţie la Digi24.

Întrebat dacă era normal ca astfel de obiecte extrem de valoroase, de pe vremea dacilor, să fie împrumutate, inclusiv celebrul Coif de la Coţofeneşti şi brăţări dacice, Cioroianu a spus că acestea erau piese din colecţia de patrimoniu a Muzeului Naţional de Istorie a României, de la Bucureşti, care erau ţinute într-o locaţie „destul de securizată”, la subsolul muzeului şi era de aşteptat ca ele să fie la fel de securizate şi acolo unde sunt expuse în alte ţări.

„De câte ori au plecat, din câte ştiu, măsurile erau de maximă securitate. Ce s-a întâmplat acolo şi explozia acestui zid ne arată o lovitură pusă la cale din timp. Să ne înţelegem, expoziţia se termina în zilele următoare. Deci este exact perioadă în care probabil organizatorii de la muzeul respectiv deja se gândeau la viitoare expoziţie, se aşteptau ca aceasta să fie strânsă mâine sau poimâine şi iată că s-a dat lovitura, repet, o lovitură premeditată, categoric, adică nu a fost o echipă care a venit alaltăieri, a văzut acolo exponatele şi-a dat seama că e aur…. Nu, din păcate, e foarte posibil să fi fost o lovitură pregătită cu multe luni înainte”, a afirmat Cioroianu.

Referitor la importanţa Coifului de aur de la Coţofeneşti, istoricul a spus că acesta este „printre cele mai importante” piese, fiind „unicat”.

„Teoretic, ea are o valoare de inventar, ca orice piesă de patrimoniu din România, în orice bibliotecă sau muzeu, fiecare obiect sau unitate are o valoare de inventar, dar, dincolo de această valoare de inventar, aceste piese sunt unicat şi în asta constă valoarea lor. Nu avem două astfel de coifuri, nimeni nu ştie unde se mai găseşte unul similar în Europa. Că a fost dacic sau nu, asta e, iarăşi, o discuţie între istorici, dar aceste piese sunt în memoria noastră identitară, şi asta le face valoroase, dincolo de orice sumă, în euro sau în dolari”, a mai spus Cioroianu.

Potrivit istoricului, singurul lucru de care trebuie să ne temem este ca cei care au dat această lovitură să nu treacă imediat la topirea aurului.

”Ar fi inconştienţi, pentru că valoarea obiectelor este mult mai mare decât valoarea aurului, ca atare. Ori eu cred că acolo a fost o echipă de profesionişti, n-au fost nişte hoţi de buzunare din Gara de Nord, sau din gara din Olanda, pe dreapta. Nu e vina Olandei, nicio ţară din lume nu e pregătită în faţa unor asemenea bande de răufăcători. Este vina celor care au plănuit această lovitură şi tot ce ne dorim este o bună colaborare între poliţia de la noi şi poliţia de acolo. Probabil e o reţea transfrontalieră de hoţi care se ocupă cu lovituri la acest nivel. Repet, nu e vorba de un furt din galantare, ei au ştiut foarte bine pe ce pun mâna şi tot ce-mi doresc eu este ca ei să nu distrugă acele obiecte. Pentru că aurul din ele, valoarea aurului este net inferioară valorii pieselor istorice”, a mai spus Cioroianu.

În urma exploziei de sâmbătă dimineaţă, din apropierea Muzeului Drents, din Assen (Ţările de Jos), care găzduieşte o expoziţie cu vechi obiecte dacice, un număr de exponate din expoziţie au fost furate de persoane încă neidentificate. MAE a precizat că au fost alertate ambasadele României în toate ţările vecine pentru a cere sprijin autorităţilor competente.

Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol. Poliţiştii suspectează că furtul de la Muzeul Drents a fost o operaţiune planificată cu atenţie, iar anchetatorii caută acum filmările făcute de camerele de supraveghere şi adună relatări ale martorilor. De asemenea, Interpol a fost chemat să asiste în acest caz.

O delegaţie a statului român este aşteptată la muzeu, duminică, scrie presa olandeză. Jurnaliştii notează, citând un istoric, că în general astfel de obiecte sunt furate pentru a fi topite şi dau exemple similare, în care obiecte vechi, de mare valoare, nu au fost niciodată găsite.

Printre obiectele furate se numără trei brăţări de aur şi piesa centrală a expoziţiei, coiful de aur de la Coţofeneşti, care fusese prezentat în toate materialele promoţionale, dar este posibil ca şi alte obiecte să fi fost furate.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare