Cioloş: Cîţu nu a încercat serios niciodată să refacă alianţa cu USR; pe viitor ne propunem să revenim la guvernare

Dacian Ciolos

Preşedintele USR Dacian Cioloş a declarat, miercuri, la Digi24, că Florin Cîţu nu a încercat nicodată, după ce a picat Guvernul, să refacă coaliţia cu USR, condiţia lui fiind doar să fie premier, şi a ales, astfel, să arunce PNL în braţele PSD, scrie news.ro.

Despre ultimele consultări, Cioloş a spus că a fost o întâlnire de confirmare a unui „deal” care era deja făcut, în condiţiile în care partidele îşi împărţeau deja funcţiile şi se ştia cine e premierul. USR îşi va face un guvern din umbră, a anunţat Cioloş.

”Noi am fost dispuşi să refacem coaliţia, ceea ce ne duce la presupunerea că soluţia asta era pregătită şi anticipată. Vă spun că a fost foarte clar domnul general Ciucă, că nu are mandat de a reface coaliţia PNL-USR”, a spus Cioloş, la Digi24.

Dacian Cioloş a mai spus că, după moţiune era clar că Florin Cîţu nu mai poate fi premier. ”Cred că toată lumea a înţeles, mai puţin Cîţu, dar tot nu i-a ieşit, nici cu PSD şi a aruncat PNL-ul în braţele PSD-ului”, a spus el.

Cioloş a arătat că nu avea cum să fie un guvern de coaliţie funcţional, cu Florin Cîţu premier, pentru că ”nu ştie să lucreze în echipă”.

”Când Florin Cîţu decide pe persoană fizică, în anumite lucruri, nu are cum să funcţioneze un guvern de coaliţie, aici este vorba de Guvernul României (…) Florin Cîţu nu a încercat serios niciodată, după ce a picat Guvernul, să refacă coaliţia. Condiţia lui a fost: să fiu eu premier, nu contează dacă negociez cu USR sau cu PSD, câtă vreme menţin posibilitarea ca eu să fiu premier”, a spus el.

Cioloş a precizat că ultimele consultări nu au fost consultări, ”ci o întâlnire de confirmare a unui „deal” care era deja făcut, inclusiv cu preşedintele”, şi a arătat că peşedintele se văzuse deja cu liderii celor trei partide.

”Preşedintele Iohannis a năşit înţelegea asta dintre PSD şi PNL”, a spus Cioloş. Preşedintele USR a spus că partidul său va fi în Opoziţie, cu ţinta de a reveni la guvernare şi a anunţat că vor face un guvern din umbră.

”Vom avea o echipă de guvern din umbră, vom avea cel puţin doi colegi pe fiecare portofoliu, domeniu”, a afirmat Cioloş, precizând că România ar putea funcţiona şi cu un Guvern cu 12 ministere.

Preşedintele USR a anunţat că partidul se va pregăti pentru 2024 propunând o alternativă de dezvoltare a României.

”Vrem să câştigăm toate alegerile. Să dăm preşedintele şi să fim primul partid dintr-o coaliţie de guvernare. Sigur, ne dorim să câştigăm alegerile şi să dăm noi guvernul dar ştim că e dificil. Dar vrem să fim vioara întâi, a declarat Dacian Cioloş.