Dezbaterea moţiunii de cenzură intitulată „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot” a constituit un nou prilej pentru parlamentarii Puterii şi cei ai Opoziţiei să facă acuzaţii de la tribuna Parlamentului, votul din 26 mai fiind la unison invocat de reprezentanţii grupurilor politice care au semnat documentul.
Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a susţinut, nici mai mult, nici mai puţin, că „realitatea este că 6,5 milioane de români au iniţiat această moţiune de cenzură şi Opoziţia unită a preluat decizia românilor şi a transpus-o în acţiune parlamentară”.
„În fiecare zi oferiţi contra modele. Probabil că astăzi ne veţi oferi răspunsul că, odată cu dispariţia lui Liviu Dragnea, Guvernul PSD şi ALDE s-a rebotezat, a devenit neprihănit şi ştiutor de carte, guvernul apretat Dăncilă. Nimic mai fals: Vă spunem exact de ce. Tot domnul Oprişan împarte resursa publică în interesul baronilor locali, tot doamna Andronescu politizează instituţiile de educaţie prin false examene demonstrate în instanţă, tot domnul Iordache gestionează şmecheriile parlamentare în favoarea infractorilor pentru a susţine abuzurile, tot domnul Meleşcanu ar rămâne apărătorul drepturilor fundamentale pentru cei cărora România le-a întors spatele, tot domnul Teodorovici va gestiona cel mai mare jaf din istoria post-decembristă, prin suveica financiară numită Fondul Suveran de Investiţii, care nu este altceva decât o modalitate de a privatiza pe şest şi pe bani puţini companiile strategice din România, tot Carmen Dan ar rămâne în fruntea ministerului represiunii naţionale, să continue să ofere informaţii false şi să folosească armele din subordine pentru reprimarea oamenilor care refuză pesedizarea României pe modelul Teleorman”, a afirmat Turcan.
Liberala a susţinut că „doamna Dăncilă, cu siguranţă va rămâne aceeaşi, cu false pusee de independenţă, ombilical legată de interesele baronilor şi apărătorilor corupţilor”.
Venit la microfon, PSD-istul Florin Iordache a acuzat opoziţia de ipocrizie.
„Dacă mi s-ar cere să descriu într-un singur cuvânt textul moţiunii de cenzură, cred ca termenul pe care l-aş folosi este cel de ipocrizie. Acuzaţi modul în care a fost organizat votul în diaspora, dar nu v-am auzit pe niciunul dintre dumneavoastră înainte de alegeri să cereţi Guvernului să organizeze mai multe secţii sau să prelungească durata votării. Nu a protestat nimeni dintre dumneavoastră atunci când Ministerul de Externe a emis un comunicat în care se spunea că a înfiinţat în diaspora 441 de secţii de votare, mai mult decât dublul faţă de precedentele alegeri europarlamentare. La fel de ipocrit este să acuzi guvernul care nu a anticipat corect prezenţa la vot, despre care tot voi spuneaţi că a fost peste aşteptările tuturor. Păi, dacă a fost peste aşteptările tuturor, de ce este vinovat guvernul că nu se aştepta la aşa ceva? Este multă ipocrizie să mimaţi grija faţă de românii din diaspora, deşi aţi profitat din plin de organizarea referendumului în aceeaşi zi cu europarlamentarele, afectând astfel durata şi procesul de votare”, a afirmat Iordache.
Iordache a mai susţinut că „este multă ipocrizie să invoci în moţiune Comisia de la Veneţia care critică reforma Justiţiei, dar în acelaşi timp să calci in picioare recomandarea comisiei ca referendumul să nu fie organizat în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare”.
Liderul Pro România, Victor Ponta, a amintit că parlamentarii acestui grup nu au semnat moţiunea de cenzură, dar o vor vota.
„Nu am semnat textul moţiunii pentru că, din păcate, a fost de la început un fake şi cred că ştiţi toţi chestia asta. Atunci când vrei să schimbi un guvern prin moţiune de cenzură, vii şi spui ce pui în loc, cum am făcut în 2012. În momentul în care vii şi spui că vrem să dăm jos Guvernului, e clar că nu vrei să-l dai jos şi e clar că unii dintre semnatari care au guvernat în 2016 cu Guvernul Cioloş ştiu foarte vine că dacă ajung la guvernare nu-i votează nimeni. (…) Vom vota însă pentru moţiune, deoarece vrem să atragem atenţia doamnei prim ministru, Guvernului, asupra adevăratei probleme cu care se va confrunta în perioada următoare. Doamna prim ministru, nu cred că aveţi o problemă azi la moţiunea de cenzură, nu aveţi nici la congresul PSD, veţi avea imediat după, cu situaţia economică, socială şi bugetară a României. Nu ştiu dacă aţi avut, timp, probabil sunteţi foarte ocupată, nu aţi putut vedea serialul despre accidentul de la Cernobîl, poate o să îl vedeţi în vacanţă, să vedeţi ce înseamnă o bombă bugetară care a explodat deja. E adevărat, au fost doi ingineri nebuni, domnul Dragnea, domnul Vâlcov, un inginer care a semnat – domnul Teodorovici. Bomba a explodat deja, chiar dacă nu îi vedeţi efectele”, a spus Ponta de la microfon.
UDMR a votat moţiunea de cenzură, „fiind obligat să se alăture opoziţiei pentru acţiunile neuniforme, pentru lipsa de asumare a responsabilităţii din partea multor instituţii guvernamentale, pentru lipsa abordării preventive a problemelor cu care se confruntă comunitatea maghiară”, a anunţat deputatul Attila Korodi.
„Instituţiile statului nu şi-au făcut treaba cu responsabilitate. În orice ţară civilizată, elementele provocatoare, persoanele aflate în stare de ebrietate sunt extrase de către forţele de ordine din mulţimea care doreşte să participe de bună credinţă la un eveniment public. Acest lucru nu s-a întâmplat în Valea Uzului”, a motivat el.
Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, a reafirmat că Guvernul Dăncilă trebuie să plece în urma rezultatului obţinut de PSD la alegerile europarlamentare din 26 mai.
„De fapt, acest guvern nu trebuia să guverneze vreodată România. Guvernul Dăncilă a fost o greşeală de la bun început şi este o catastrofă în prezent. Este creaţia unui om care a crezut că este mai presus de lege tot timpul şi este în prezent acolo unde ştim foarte bine. Pentru că România, şi acesta este poate cel mai mare rezultat al lui 26 mai, este o ţară în care nimeni nu este mai presus de lege”, a spus Barna.
El a trimis apoi o ameninţare către premierul Viorica Dăncilă: „Dacă vă încăpăţânaţi să salvaţi acest guvern, în 2020 veţi dispărea cu siguranţă o dată cu el”.
„Dumneavoastră ne-aţi spus că avem un bilanţ pozitiv. Da, am avut şansa să ne facem de râs şi în Uniunea Europeană. (…) Acest guvern nu mai are legitimitatea pentru că românii nu mai vor să fie făcuţi de râs în Europa, să stea la cozi kilometrice pentru a-şi exprima dreptul de vot. Spuneţi că trăim bine pentru că lucrurile merg în România, doamnă premier. În fiecare an, din ultimii trei ani, locuitorii unui oraş de mărimea Sibiului pleacă în străinătate, se mută. Spuneţi că nu avem şomaj. (…) Practic, alungaţi românii din ţară! Românii nu mai au încredere în această guvernare (…) Apoi aţi jignit pe românii din diaspora în toate felurile şi apoi aţi încercat să-i împiedicaţi să voteze. (…) Românii nu mai vor un Guvern girat de penali. Este un mesaj foarte clar primit pe 26 mai”, „, a adăugat Dan Barna
Şi deputatul PMP Marius Paşcan a invocat votul din 26 mai, „adevărata sancţiune” cuprinsă în moţiunea de cenzură.
„Astăzi vorbim de o sancţiune pe care Opoziţia o aplică guvernului: această moţiune de cenzură, dar sancţiunea de fapt este a cetăţenilor şi a fost vădită prin votul din 26 mai. Mă aşteptam ca măcar de formă să văd că-şi pune cenuşă în cap guvernul, recunoaşte greşelile pe care le-a făcut şi în mod decent, onest, cinstit, îşi asumă nişte nerealizări, faptul că i-a supărat pe români şi o face în continuare, din păcate. Dar poate nici nu trebuie să ne aşteptăm la mare lucru din partea Guvernului ‘Dragnea 3’ câtă vreme gândiţi-vă doar prin ce rămân aceşti oameni în spaţiul public. Doamna Dăncilă nu este zi să nu siluiască, să nu stâlcească limba română. Domnul Teodorovici, pe lângă faptul că a făcut varză fiscalitatea ţării, îndatorează România în fiecare oră cu 4,7 milioane lei. Domnul Daea, când nu plimbă oaia, luptă cu cormoranii. Domnul Bădălău are nişte probleme de incontinenţă urinară şi din această cauză face dedicaţii diasporei în ritm de manele. Acesta este un guvern caricatural, din păcate, şi românii trebuie să ştie acest lucru”, a susţinut Marius Paşcan.