Ciucă, după consultările cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, de procesatori şi ai reţelei marilor magazine.: Este important să optimizăm funcţionarea întregului lanţ de producţie şi distribuţie, de la fermier până la raft

Premierul Nicolae Ciucă spune, într-un comunicat al Guvernului, că „este important să optimizăm funcţionarea întregului lanţ de producţie şi distribuţie, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român”.

Ciucă a continuat marţi consultările cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, de procesatori şi ai reţelei marilor magazine. La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat ministrul Agriculturii, Petre Daea, reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Consiliului Concurenţei.

„La nivelul Guvernului şi al autorităţilor statului am făcut în aceste zile propria analiză şi avem soluţii pentru sprijinul fermierilor, al procesatorilor şi pentru a ajuta piaţa laptelui, cu tradiţie în România. Este important să optimizăm funcţionarea întregului lanţ de producţie şi distribuţie, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român. Grija noastră este ca toţi cetăţenii români să aibă acces la produsele necesare pentru un trai decent’, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Prim-ministrul şi ministrul Agriculturii au prezentat măsurile de sprijin identificate la nivelul Guvernului.

Astfel, pentru susţinerea fermierilor şi a pieţei laptelui, vor fi acordate ajutoare financiare în două etape. Primele plăţi se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plăţile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023. Guvernul va pune în acord cu realităţile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune aşezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensaţii în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina.

De asemenea, pentru susţinerea procesatorilor români din industria alimentară, va fi îmbunătăţită şi adaptată, în termen cât mai scurt, măsura potrivit căreia procesatorii beneficiază de o primă de 10% din valoarea producţiei prelucrate în România. Proiectul de act normativ se află deja în analiza şi dezbaterea Parlamentului.

Totodată, pentru a încuraja valorificarea laptelui şi o alimentaţie sănătoasă, Guvernul va extinde şi dezvolta ‘Programul pentru şcoli’ şi ‘Masa caldă în şcoli’ începând cu viitorul an şcolar. Astfel, vor fi pregătite proiecte de acte normative pentru acordarea de produse lactate copiilor în fiecare zi în care frecventează cursuri şcolare, şi nu doar de trei ori pe săptămână ca până acum, dar şi pentru actualizarea preţului pachetelor de care vor beneficia copiii şi fluidizarea procedurilor de achiziţie. De asemenea, Guvernul pregăteşte creşterea numărului de şcoli în care se acordă o masă caldă sau un pachet alimentar elevilor care frecventează cursurile.

În urma consultărilor derulate la Palatul Victoria, Guvernul, reprezentanţii procesatorilor şi ai reţelei marilor magazine au convenit o reducere a preţului pentru laptele de consum pe o perioada de şase luni. Această măsura vine în beneficiul consumatorului final şi încurajează cererea pe piaţa laptelui, ceea ce va sprijini implicit fermierii şi procesatorii.

‘Mă bucur că am reuşit împreună să găsim o serie de soluţii care să deblocheze piaţa laptelui. Ştim cu toţii însă că avem nevoie de măsuri pe termen lung. La nivelul Guvernului, lucrăm la un program de dezvoltare a sectorului agricol şi industriei alimentare care să pună în valoare potenţialul României şi să garanteze securitatea alimentară cetăţenilor noştri’, a precizat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Consultările între fermieri, procesatori şi reţelele marilor magazine vor continua la nivelul Ministerului Agriculturii.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare