Ciucă, în Suedia: Am convenit că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina prin toate mijloacele

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la încheierea discuției cu prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, este prima vizită bilaterală la nivel de premier în aproape două decenii, iar uneori parteneriatele și relația de încredere dintre națiuni nu se reflectă în numărul de vizite, ci în gesturile concrete de încredere.

„Mai este oare nevoie să reamintesc că Suedia a fost prima țară scandinavă care a ratificat Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană sau că România a fost printre primele țări aliate care a ratificat protocolul de aderare a Finlandei și Suediei la Alianţa Nord-Atlantică? Folosesc acest prilej pentru a felicita Finlanda pentru acest pas foarte important.

Cred că aceste exemple sunt dovada că atât București-ul cât și la Stockholm-ul înțeleg ceea ce este important pentru cetățenii și țările noastre, cât și pentru o Europă sigură și prosperă.

  • Doresc să transmit un mesaj puternic de sprijin pentru aderarea Suediei la NATO. Exemplul România arată valoarea protecției oferite de cea mai puternică alianță militară din istorie care aniversează zilele acestea cei 74 ani de la înființare, dar și a oportunităților de dezvoltare oferite de apartenența la Uniunea Europeană, mai ales în această perioadă.

Am analizat, de asemenea, implicațiile războiului de agresiune neprovocat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei și modalitățile de contracarare a consecințelor sale multisectoriale, grave, care ne afectează în mod egal.

Am convenit că trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina prin toate mijloacele și la toate nivelele, inclusiv prin promovarea integrării europene, economice, militare, umanitare.

  • Cu această ocazie, am prezentat sprijinul multidimensional pe care România l-a acordat și continue să îl acorde Ucrainei. Mă refer în mod special la asistența acordată celor peste 3,8 milioane de refugiați ucraineni care au intrat pe teritoriul României, în tranzit sau pentru câteva zile, dar și la asistența și beneficiile specifice acordate celor peste 110 mii de cetățeni ucraineni care au rămas în țara noastră. România a facilitat tranzitul grânelor și a altor produse agricole din Ucraina, a mai mult de 14 milioane de tone de produse agricole, mai precis.

Am menționat și formatul trilateral, lansat în septembrie anul trecut, împreună cu Ucraina și Republica Moldova, pentru a ajuta cele două state în domeniul energiei. Am discutat acest subiect, în detaliu.

Alături de premierul Kristersson, am evaluat situația din Republica Moldova, o țară care se confruntă cu multiple provocări generate de agresiunea Federației Ruse în Ucraina.

Am făcut apel la sprijin în cadrul Consiliului UE pentru sancționarea acelora care vor să destabilizeze Republica Moldova și astfel să-i submineze ordinea constituțională și statul de drept. Am subliniat că România este și va rămâne un promotor activ al integrării Republicii Moldova în familia europeană și un susținător ferm al suveranității și integrității sale teritoriale în cadrul granițelor recunoscute internațional.

Discuțiile pe care le-am avut astăzi cu domnul prim –ministru Kristersson au confirmat obiectivul nostru comun – revitalizarea și eficientizarea dialogului, nu numai în privința cooperării noastre bilaterale, ci și în calitate de parteneri UE și viitori aliați NATO.

  • De asemenea, am exprimat interesul României vizând consolidarea cooperării dintre țările noastre atât în plan politic, cât și în cel economic și sectorial. Am discutat despre dezvoltarea oportunităților și potențialului țărilor noastre prin sporirea investițiilor suedeze în țara noastră. Vă mulțumesc pentru prezența investitorilor suedezi în România, așteptăm ca numărul lor să crească.

 

  • Am subliniat că investițiile suedeze în industria auto, în tehnologia medicală și infrastructura de sănătate, în industria agricolă, unde sunt foarte importante luând în considerare și potențialul agricol al României, sunt necesare și binevenite. Suntem deschiși în privința dezvoltării cooperării în aceste sectoare.

I-am transmis premierului Kristersson sprijinul României pentru prioritățile președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene. Am subliniat importanța promovării agendei europene printr-o abordare consensuală bazate pe solidaritate și orientate spre consolidarea unității și rezilienței la nivel european. Am convenit că nu pot exista evenimente care să slăbească solidaritatea și unitatea noastră.

  • Unul dintre subiectele pe agenda europeană este migrația. România nu face parte din problema migrației în Europa, dar cu siguranță dorim să facem parte din soluție. România asigură deja în mod responsabil protecția celei de-a doua granițe terestre ca mărime a Uniunii Europene. Acest lucru a fost confirmat în mod repetat de Comisia Europeană, agențiile relevante și statele membre ale Uniunii Europene. De asemenea, ne-am alăturat recent unui proiect pilot gestionat de Comisia Europeană, ca model de bune practici în abordarea migrației.

 

  • Am discutat, de asemenea, despre obiectivul prioritar al României: aderarea la Schengen anul acesta. I-am mulțumit domnului premier pentru poziția constructivă și sprijinul activ al actualei președinții suedeze în încercarea de a identifica soluții constructive care să ne permită să progresăm în acest proces. Deoarece România contribuie deja la protecția zonei Schengen, dorim să ne consolidăm eforturile în această privință și în calitate de stat membru.

Având în vedere provocările cu care ne confruntăm pe piața de energie, am subliniat sprijinul nostru pentru reformarea modului de funcționare a acestei piețe, pentru a-i crește reziliența și a reduce impactul prețurilor gazelor naturale asupra facturilor la energie electrică”, a spus Ciucă, în Suedia.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare