Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri, la Braşov, că România nu a decis blocarea importurilor de produse agricole din Ucraina deoarece în adoptarea unor măsuri în actualul context trebuie avut în vedere întregul ansamblu de consecinţe pe care îl produc, potrivit Agerpres.
„România este în deplină aliniere cu măsurile care se vor stabili la nivelul Comisiei Europene, urmează ca, pe 25 aprilie, să aibă loc Consiliul AgriFish şi acolo se vor stabili măsurile. Cert este că, în momentul de faţă, România nu a decis blocarea unilateral a importurilor şi trebuie să vedem ansamblul şi consecinţele care se vor petrece pe o astfel de decizie şi, în continuare, să vedem ceea ce suferă poporul ucrainean în nevoia de a-şi apăra ţara. Trebuie să gândim aceste măsuri cât se poate de aşezat şi să vedem tot ansamblul de consecinţe pe care le produc”, a afirmat prim-ministrul.
Acesta a declarat joi, înainte de şedinţa Executivului, că la nivelul UE sunt în discuţie „măsuri care confirmă preocuparea la nivelul Comisiei, astfel încât să putem să avem un mod de acţiune coordonat, unitar şi solidar”, menţionând că, în răspunsul la scrisoarea transmisă Ursulei von der Leyen privind situaţia fermierilor aceasta a confirmat alocarea unui al doilea pachet de sprijin, de aproximativ 100 de milioane de euro, pentru ţările afectate de importurile de produse agricole din Ucraina.
El a adăugat că, în baza răspunsului formulat în scrisoarea primită de la preşedintele Comisiei Europene, au mai fost anunţate o serie de măsuri, „inclusiv măsuri de salvgardare pe patru produse agricole: grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă”.
„De asemenea, au fost anunţate măsuri care pot fi luate la nivelul Comisiei în urma unei analize şi investigaţii, conform procedurii, în perioada imediat următoare. Este, de asemenea, menţionată intensificarea eforturilor pentru facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina, facilitarea şi asigurarea trasabilităţii acestor produse, cu accent pe îmbunătăţirea infrastructurii şi scăderea costurilor logistice şi, desigur, o mai bună coordonare între toţi actorii care asigură mecanismele de tranzitare. (…) Ceea ce doresc să menţionez în urma acestei scrisori este solicitarea ca la nivelul fiecărei ţări să se ia în considerare evitarea măsurilor unilaterale şi să putem să avem un dialog, care cu certitudine va fi concretizat săptămâna viitoare, pe 25, (…) la întâlnirea miniştrilor Agriculturii şi, în felul acesta, cu certitudine, pe baza dialogului şi a consultărilor politice, se vor identifica acele soluţii prin care să se protejeze fermierii, să se asigure un echilibru de piaţă pentru tot ceea ce înseamnă produse agricole şi, desigur, în continuare, a sprijinului pentru Ucraina”, a completat Nicolae Ciucă.
Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, cinci ţări – România, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au solicitat sprijin suplimentar pentru fermierii afectaţi de produsele agricole ucrainene ieftine şi inclusiv reintroducerea taxelor vamale pentru produsele agricole din Ucraina.
Ulterior, patru dintre acestea – Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia au anunţat suspendarea importurilor de cereale şi alte produse agricole din această ţară.