Ciucă: România e membru NATO, nu putem fi luaţi prin surprindere de niciun eventual atac

Preşedintele Senatului, liberalul Nicolae Ciucă, afirmă că nu există posibilitatea ca România să fie luată prin surprindere de un eventual atac, întrucât în această perioadă ”nu se mai realizează surprinderea strategică”. De asemenea, Ciucă a precizat că România are deja trupe NATO pe teritoriul său şi nu ar trebui să aştepte sosirea acestora.

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a fost întrebat, duminică seară, la B1 TV, în cât timp va interveni NATO, în România, în cazul unui eventual atac şi a afirmat: ”Cel mai bun exemplu s-a întâmplat azi noapte când s-a creat o coaliţie ad-hoc. Dacă o coaliţie a reuşit să se mobilizeze şi să răspundă în două-trei ceasuri, România ca membră NATO, beneficiază de toate garanţiile de securitate”.

Ciucă a explicat ca România are deja trupe NATO pe teritoriul său, scrie news.ro.

”Nu întâmplător, în momentul de faţă, pe teritoriul României avem trupe NATO, avem  mijloace de răspundere, de Poliţie Eeriană, avem forţe terestre, avem mijloace de supraveghere şi avertizare timpurie. Sunt planuri care sunt deja coordonate şi reacţia este absolut una care nu trebuie să ne genereze temeri. Este foarte greu, nu se mai realizează surprinderea strategică. Să ne trezim dintr-o dată că România este atacată peste noapte şi nu există timpul necesar să se formeze pachetul de răspuns este aproape imposibil”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Întrebat, de asemenea, despre serviciul militar obligatoriu, Ciucă a afirmat că acesta este greu de realizat în România.

”Sunt mai multe ţări care au readus în discuţie problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu. La nivelul nostru este foarte greu de realizat un astfel de demers pentru că pe de-o parte discutăm de o armată profesionistă care are toate mecanismele, tot ceea ce însemană partea procedurală construită pentru o armată profesionistă. Doar din punct de vedere logistic va fi complicat să revenim la o armată obligatorie. Ideea cu care s-a venit din partea MApN de a discuta despre serviciu militar voluntar cred că este o idee foarte bună”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Recent, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că în cazul unei invazii, ai nevoie să rezişti 45 – 60 de zile până vin ajutoarele de la NATO.

“În cazul unei invazii, ce înseamnă 2.000 de puşcaşi marini la Kogălniceanu şi 1.000 de militari străini la Cincu sub comandă franceză? Înseamnă nimica toată. Trebuie să ai o armată care îţi permită să rezişti 45 – 60 de zile până când NATO îşi mobilizează resursele de război să te poată ajuta. Sigur, la summit-ul din Ţara Galilor din 2014 s-a stabilit formarea acestor forţe rapide, dar nici o forţă rapidă nu vine mai devreme de zece zile pe teritoriul României şi vine la dimensiuni reduse şi nu la dimensiunile la care să poţi face faţă unui atac masiv, spre exemplu, din partea Federaţiei Ruse”, a declarat Băsescu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare