Claudiu Manda, trimis în judecată de DNA pentru fraudarea statului prin intermediul ajutoarelor sociale

Foto: Șeful CNAIR, Narcis Neaga (stânga) împreună cu Olguța Vasilescu și Claudiu Manda, șeful PSD Dolj
Foto: Șeful CNAIR, Narcis Neaga (stânga) împreună cu Olguța Vasilescu și Claudiu Manda, șeful PSD Dolj

Europarlamentarul Claudiu Manda a fost trimis în judecată de procurorii DNA, într-un dosar în care politicianul este acuzat că și-a folosit funcția politică pentru a obține bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a europarlamentarului PSD Claudiu Manda, soțul actualului primar al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

  • În dosar mai apare și fostul șef al unei instituții din Craiova.Cei doi au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, potrivit unui comunicat al al DNA, remis, vineri, presei.

„Iulian-Claudiu Manda la data faptei președinte al organizației județene a unui partid, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire a influenței ori autorității ca persoană cu funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000)” și despre „Marius-Nicolae Simcelescu, la data faptei directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul”.

Procurorii au stabilit că „în calitate de președinte al organizației județene Dolj a unui partid, inculpatul ar fi intervenit, la data de 05 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, simpatizant și militant ai aceluiași partid, ocazie cu care și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al organizației județene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii”.

De asemenea, potrivit procurorilor, intervenția inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj.

În urma unui control care a avut loc la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, s-a constatat că aproape 50 % din persoanele verificate au încasat necuvenit venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiții esențiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social.

Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menționate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a înștiințat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective.

În acest context, în urma discuției purtate în data de 05 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale.

Ca urmare, AJPIS DOlj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperați de la cele 59 de persoane menționate procesul-verbal de control al AJPIS DOlj și în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit.

AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 315.850 lei, reprezentând prejudiciu material cauzat prin fapta inculpatului Simcelescu Marius-Nicolae.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curți de Casație și Justiție.

Sursa: antena3.ro; romaniatv.net