Clotilde Armand: Primele 1.000 de blocuri din Sectorul 1 ar putea fi echipate cu panouri solare în cadrul proiectului „Termoficare de la soare” în 4 – 5 ani

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat marţi, la Braşov, că primele 1.000 de blocuri din sector ar putea fi echipate cu panouri solare în cadrul proiectului „Termoficare de la soare” în 4 – 5 ani, subliniind că investiţia ar putea fi realizată inclusiv de la bugetul local, cu condiţia ca proiectul să nu fie blocat la nivel politic.

Ea a prezentat proiectul, anunţat la sfârşitul anului trecut, „Termoficare de la soare”, în cadrul Conferinţei de Mediu a Forumului Oraşelor Verzi, menţionând că, de când este primar, se pregăteşte pentru ca Primăria pe care o conduce să poată face faţă unui eventual „colaps energetic”.

„E foarte mult de spus, ar fi bine ca guvernanţii să vină aici, să audă ce au primarii de spus şi cum se pregătesc ei pentru ceea ce vine şi mă refer că trebuie să fim „echipaţi” în vederea unui eventual colaps energetic. De când sunt primar, de un an şi jumătate, ne-am pregătit pentru acest colaps energetic pentru că vrem să fim primul UAT din România care va produce mai multă energie decât va consuma, o energie nepoluantă, gratuită, produsă de noi, subliniind că e vorba atât de energia consumată de instituţiile publice, cât şi de gospodării”, a afirmat Clotilde Armand.

Aceasta a arătat că intenţionează să asigure acest sistem energetic atât pentru instituţiile publice din subordine, cât şi pentru gospodării şi că, inclusiv pentru familii, costul investiţiei este „rezonabil”.

„Pentru proiectele pe clădirile publice avem finanţare prin PNRR, dar Primăria poate să asigure şi ea finanţarea, în totalitate; pentru clădirile private, 90% este asumat de primărie şi 10% de asociaţiile de proprietari. Costul e rezonabil, pentru un apartament este de 15.000 de lei, din care familia va asuma 1.500 de lei, ceea ce, pe 10 ani, înseamnă aproximativ 12 lei pe lună”, a menţionat edilul de la Sectorul 1.

Potrivit acesteia, într-o primă fază doar blocurile reabilitate termic vor putea fi echipate cu panouri solare, estimând că procesul va dura 4-5 ani.

„Din 2.000 de blocuri din sector, jumătate sunt reabilitate, celelalte au diverse probleme – sunt monumente istorice, au risc seismic – sunt mai dificil de rezolvat, dar de asta ne vom ocupa noi, acum. Pentru blocurile care sunt reabilitate, cele 1.000 de blocuri, noi estimăm că, în 4-5 ani, putem pe toate să le echipăm cu acest sistem. Putem să cheltuim până la jumătate din bugetul de investiţii pentru acest proiect fără să fie nicio problemă pentru Sectorul 1. Problema noastră este mai mult una politică, adică să-şi dea seama că avem nevoie de aceste investiţii şi să nu le blocheze”, a mai afirmat Clotilde Armand.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare