Clotilde Armand vrea reabilitarea clădirilor de patrimoniu din Sectorul 1. Primele pe listă – fostul Hotel Dunărea și Casa Miclescu

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand spune că atunci când ajungi în București și ieşi din Gara de Nord „te izbești de o imagine a unei clădiri care arată ca după război”.

„Este vorba despre fostul Hotel Dunărea. Din păcate, din nepăsare, incompetență sau, uneori, din complicitatea fostelor administrații ale orașului București cu „mafia imobiliară” multe dintre bijuteriile arhitectonice ale Capitalei sunt astăzi în paragină și oferă un aspect deplorabil orașului nostru.

Chiar dacă suntem în ceasul al 12-lea, niciodată nu este prea târziu pentru un efort conjugat al autorităților bucureștene pentru a salva, restaura și moderniza patrimoniul pe care ni l-au lăsat în grijă înaintașii noștri. Este nevoie doar de voință, perseverență și mai ales multă iubire față de memoria și zestrea culturală.

Mi-am propus ca în colaborare cu Primăria Municipiului București să dăm startul programului de reabilitare al clădirilor de patrimoniu din Sectorul 1 cu două imobile simbol care astăzi sunt, din păcate, într-o stare avansată de degradare, find practic niște ruine care nu ne fac deloc cinste. Este vorba despre fostul Hotel Dunărea de pe Calea Griviței, construit în perioada interbelică și grav afectat  de cutremurul de la 1977, și apoi Casa Miclescu din bulevardul Kiseleff. De exemplu, în fostul Hotel Dunărea vrem să facem un „Spațiu Cultural Municipal”- un centru rezidențial, educațional, cultural și de divertisment dedicat artiștilor și să amenajăm spații expoziționale.  

Colaborăm deja cu Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și cu Primăria Capitalei pentru aceste obiective. Aceste imobile sunt în prezent proprietate privată. Pentru a le restaura, reabilita și reda comunității locale este necesar, într-o primă etapă, ca ele să fie expropriate pentru cauză de utilitate publică. Din aceste motive, am decis astăzi suplimentarea ordinii de zi a ședinței Consiliului Local de joi, 25 noiembrie 2021, cu cele  două proiecte de hotărâre prin care solicităm obținerea acordurilor necesare de la Consiliul General pentru demararea acestor proiecte.

Clădirile de patrimoniu reprezintă cartea de vizită a unei capitale europene. Ele trebuie conservate, reabilitate și puse în valoare pentru a le reda strălucirea de altădată.  Iată de ce grija față de istoria orașului trebuie să fie una dintre principalele preocupări ale unei administrații locale”, a scris Armand, pe Facebook.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare