CNA: Două amenzi de câte 5.000 de lei – Antena 3; somaţii publice – Antena 3, Kanal D, ProTV

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, în urma şedinţei publice de miercuri, postul de televiziune Antena 3 cu două amenzi de câte 5.000 de lei pentru emisiunea ‘Esenţial’ din 23 aprilie şi pentru emisiunea ‘Subiectiv’ din 28 aprilie.

Potrivit unui comunicat CNA transmis, miercuri, AGERPRES, în aceeaşi şedinţă, membrii Consiliului au aplicat somaţii publice posturilor Antena 3 Kanal D şi ProTV.

Prima amendă de 5.000 de lei, pentru emisiunea ‘Esenţial’ din 23 aprilie, a fost aplicată postului Antena 3 pentru nerespectarea prevederilor art. 17 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

‘În intervalul orar 6,00 – 23,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune şi filmele documentare, care conţin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale sau ale actelor de violenţă domestică ori ale violurilor sau promovarea practicilor oculte’, precizează sursa citată.

Cea de-a doua amendă, în valoare de 5.000 de lei, pentru emisiunea ‘Subiectiv’ din 28 aprilie, a fost aplicată deoarece nu au fost respectate prevederile art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul audiovizualului care prevăd că ‘în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă’.

De asemenea, postul Antena 3 a primit şi două somaţii publice pentru emisiunea ‘Subiectiv’ din 18 martie, pentru încălcarea dispoziţiile art. 46^1 din Codul audiovizualului, potrivit cărora ‘Relatările sub orice formă despre ameliorarea şi/sau vindecarea bolilor, indiferent de metodele folosite, nu se pot face decât prin prezentarea opiniei unui medic specialist cu privire la diagnosticele medicale, iniţial şi final’, şi pentru emisiuni de dezbatere difuzate pe 7 aprilie în care au fost prezentate imagini de la înmormântarea interpretului Nelu Ploieşteanu, fără a fi respectate prevederile art. 41 alin. (1) lit. d) din Cod, respectiv ‘furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: d) imagini de la înmormântări, cu excepţia ştirilor şi/sau reportajelor din programele informative, emisiunilor sau filmelor documentare. Excepţie fac funeraliile de stat’.

Tot somaţie publică a primit şi postul Kanal D, pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 18 alin. (1) lit. a) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual în ediţiile din 3, 13 şi 14 martie ale emisiunii ‘Puterea dragostei’ şi în ediţiile din 05, 07, 11, 12 martie şi 04, 09, 18, 22, 23, 24, 25 aprilie ale emisiunii ‘Survivor România’.

De asemenea, postul de televiziune ProTV a primit o somaţie publică pentru difuzarea spotului de promovare a filmului artistic ‘Obsesia trecutului’, care a fost difuzat fără a ţine cont de prevederile art. 24 alin. (1) din Codul audiovizualului, care prevede că ‘programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23,00 – 6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22,00 – 6,00’.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare