Referendumul de modificare a Constituţiei referitor la familia tradiţională va avea loc cel mai probabil în luna mai, a anunţat luni vicepremierul Paul Stănescu. Ulterior, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu a avansat un termen exact, dar a precizat că aceasta va fi adoptată în procedură de urgenţă.
„După ce preşedintele o promulgă, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, vom decide imediat să se continue procedura în Senat, respectiv votul efectiv pentru revizuirea Constituţiei şi stabilirea datei referendumului”, a spus Dragnea, la finalul unei şedinţe a conducerii partidului.
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că nu pot fi neglijaţi peste 5 milioane de români care au semnat petiţia.
„Eu rămân la convingerea că nu putem să neglijăm trei milioane de semnături ale cetăţenilor români pe această problemă. Suntem obligaţi, practic, să organizam un referendum şi, sigur, celor care au îngrijorări că România va deveni mai puţin liberală, eu am să le spun că nu”, a spus Tăriceanu la Parlament.
Atât Dragnea cât şi Tăriceanu au susţinut că se gândesc şi la minoritatea gay. „Nu putem să nu analizăm şi situaţia unei minorităţi din România şi anume să discutăm serios despre oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil şi l-am rugat pe dl Victor Negrescu să poarte discuţii cu ONG-urile din domeniu pentru a merge nu neapărat în paralel către o formă legislativă prin care să se reglementeze şi această situaţie”, a afirmat Dragnea.
Şi Tăriceanu a arătat că are în vedere situaţia parteneriatului civil: „Avem în acelaşi timp în vedere să cadrăm, din punct de vedere legal, cât mai bine parteneriatul civil şi în aşa fel încât să putem da un anumit confort şi celor care aparţin altor tipuri de minorităţi”
Opoziţia crede însă că aceste intenţii nu reprezintă decât „o perdea de fum”, menită să ascundă de fapt alte probleme.
„Foarte probabil înseamnă că în luna mai vom avea vârful de criză pe atacul la Codul penal şi la Codul de procedură penală, pentru că e clar că această iniţiativă este de fapt o perdea de fum pe ceea ce se întâmplă acum în România, în condiţiile în care nu avem autostradă peste Carpaţi, nu avem spitale regionale, activăm din nou tema aceasta a familiei tradiţionale, care este o temă artificială. România nu are această problemă. Forma actuală a articolului constituţional e foarte clară, de 27 de ani nu a creat nicio problemă, deci este pur şi simplu un jolly joker pe care Liviu Dragnea îl foloseşte pentru a muta atenţia societăţii de la atacul pe Justiţie către această temă, temă profund divizivă şi fără să fie una actuală pentru societate. (…) România nu are nevoie să arunce nişte milioane pe un referendum care nu face decât să ne numere, sau să împartă societatea în două, fără să schimbe nimic în niciuna dintre problemele de fond ale societăţii”, a declarat preşedintele USR, deputatul Da Barna.
El a adăugat că nu există o iniţiativă privind căsătoria persoanelor de acelaşi sex în România, deci nu există această temă. „Poate peste 20-30 de ani tema va deveni actuală”, a mai spus Barna.
Liberala Raluca Turcan spune că referendumul ar fi putut să aibă loc dacă coaliţia PSD-ALDE ar fi dorit acest lucru.
„Acum aduc în discuţie referendumul pe familie, care ar fi putut să se termine dacă şi-ar fi manifestat voinţa politică. Majoritatea PSD-ALDE este una confortabilă. Dacă şi-ar fi manifestat un respect faţă de iniţiativa cetăţenească, referendumul pe familie putea fi făcut. (…) Să nu uităm că în momentul de faţă domnul Dragnea este pe făraş, guvernarea este cu 10 semne de întrebare pentru că este incompetentă şi ineficientă şi în acelaşi timp tensiunile interne se adâncesc. Dragnea este contestat din interiorul PSD, domnul Tăriceanu are pretenţii de preamărire şi de Preşedinţie. Aşadar, lucrurile nu mai funcţionează ca în luna de miere”, a arătat şefa deputaţilor PNL.