Cod galben şi portocaliu de furtuni; Cum va fi vremea marţi

cod galben

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o noi avertizări meteorologice cod portocaliu şi cod galben de manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată cu interval de valabilitate 24 iunie, ora 10:30 – 25 iunie, ora 23,00.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, luni (24 iunie) în cea mai mare parte a țării, iar marți (25 iunie) mai ales în regiunile sudice, estice și centrale. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp.
Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic se va accentua treptat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, luni (24 iunie) local, îndeosebi în regiunile estice și sud-estice, iar marți (25 iunie), pe arii relativ extinse în zonele de câmpie și de podiș.

Avertizarea de Cod galben, cu interval  de valabilitate: 24 iunie, ora 10.30 – 24 iunie, ora 23,00, vizează manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată.
În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Avertizarea de Cod portocaliu, cu intervalul de valabilitate 24 iunie, ora 12,00 – 24 iunie, ora 23,00 vizează instabilitatea atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate
În județele Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj, precum și în zona de munte a județelor Vrancea și Prahova instabilitate atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intervale cu averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…70 l/mp, potrivit romaniatv.net.